Ангел Стойков: Дублиращите отбори са бъдещето, радващо е, че ЦСКА и Левски налагат българи


Ангел Стойков: Дублиращите отбори са бъдещето, радващо е, че ЦСКА и Левски налагат българи
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1920 0

Националният селекционер на юношите на България до 19 години - Ангел Стойков, коментира, че времето на Елитните групи до 19 години е отминало и те биват заместени от дублиращите отбори на родните тимове. Пред "Gong.bg" наставникът отличи работата на треньорите на ЦСКА и Левски Саша Илич и Станимир Стоилов, които се опитват да дадат път на младите таланти.

Имате футболисти, които взимат участие в мачове от efbet Лига, такива и от чужбина. Проблем ли ще е малкото време, което имате да тренирате заедно, тъй като част от тях ще се присъединят към отбора в последния момент?

"Така е, но това е нашата задача. Има си официални дати. Прозорецът започва на 18-и вечерта до 27 септември. Ние сме длъжни да се съобразим с тези правила. Тук е мястото да благодаря на клубовете, които по-рано си пуснаха състезателите. Които не могат – ние проявяваме разбиране. Надявам се всички играчи да пристигнат в добро състояние – здрави и максимално бързо да се концентриране върху това, което ги очаква в националния отбор", заяви Стойков, след което обясни за разликата в играчите, които получават повече време в първите отбори и тези, които биват налагани в юношеските групи.

"Това е една доста особена възраст – 18, 19 години. Някои са между юношеския и мъжкия футбол, други са навлезли в мъжкия футбол и тепърва трябва да се утвърждават. В тази възраст има възход, след това застой, пак спад. Играчът трябва да прояви характер, за да се върне на високо ниво. Всеки един състезател е важен за нас. Силно се надявам тези, които имат повече опит и са в отборите си в efbet Лига или във Втора лига, да бъдат водещи фигури и да окажат положително влияние в отбора". 

Специалистът отговори и на въпрос относно дублиращите отбори, които вече немалка част от тимовете в родния елит пуснаха в по-ниските дивизии на българския футбол.

"Мнението ми е, че времето на Елитната група до 19 години вече отмина. В последно време нивото там спадна доста. Отношението ми към тази промяна е положително. Резултатите няма да се видят на първата или втората година, но това е отличен шанс за тези състезатели на 18 и 19 години да попаднат в мъжкия футбол, дори и Трета лига. Смея да твърдя, че в Югозападната и Югоизточната Трета лига нивото е доста сериозно. Има поне няколко отбора, които са на нивото на Втора лига. Това ще помогне за развитието на футболистите. Има мачове, които ми направиха добро впечатление в Трета лига. Има и не толкова добри мачове, но тази промяна ще бъде положителна за младите играчи".

В Левски и ЦСКА при Саша Илич започна да се дава път на млади футболисти. Това няма как да не е добре за българския футбол, тъй като националният отбор винаги е бил силен, когато е имало значително присъствие на футболисти от двата гранда?

"Така е и всички гледаме с надежда на представянето на тези млади играчи. Радващо е, че им се дава шанс във водещите отбори. Отговорността обаче е на всички нас, но най-вече на състезателите. Те трябва да се утвърдят в отборите си, да бъдат водещи играчи. Ако си спечелят мястото си в тези отбори, има бъдеще и за националния отбор на България.

Без да навлизам в детайли – вижда се положително развитие при всеки един от младите играчи на Левски, които са под наше наблюдение. Това ме радва и ми дава надежди за по-добро наше представяне. Наистина се даде шанс на млади момчета, които се възползваха от своя шанс и показват доста добри неща".

Стойков даде своето мнение относно новия национален селекционер на мъжкия отбор на България - Младен Кръстаич.

"Запознахме се всички треньорски щабове с Младен Кръстаич и неговия щаб. Пожелахме си взаимно късмет. Начинът на работа в юношеските националния отбори е утвърден от г-н Георги Иванов. Той още с встъпването си в длъжност ни даде насоки за работа и това е уточнено. Ние се опитваме максимално да следваме тази посока".

От доста време сте част от националните гарнитури на България. През годините имало ли е вариант да поемете клубен отбор?

"Да, имало е няколко варианта. Истината е, че все още съм треньор на националния отбор на България до 19 години. Не съжалявам за тези възможности. Тук получавам достатъчно подкрепа и възможност за развитие. Чест е да си национален селекционер. Към момента мисля само за представянето на водения от мен отбор, а бъдеще ще покаже какво ще стане по-нататък във времето", отговори наставникът, след което беше попитан за бившия си Черноморец, както и за бъдещето на футбола в Бургас.

"Черноморец е много голяма болка за привържениците на клуба, за бивши футболисти и деятели. Силно се надявам, че предстоят по-добри времена. Имах разговор с Георги. Пожелавам му успех. Надявам се Черноморец възможно най-скоро да се върне в професионалния футбол. И вие предполагам сте запознати с проблемите с базата там. Това ще е големият проблем. Дано с помощта на общината да се разрешат проблемите и да предстоят светли дни за отбора. Бургас заслужава да има сериозно присъствие в професионалния футбол", допълни още той.

Ето каква е голямата цел пред младите "лъвчета" според Стойков

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички