Секулич: Българското първенство е по-силно от словашкото


Секулич: Българското първенство е по-силно от словашкото
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

1316 0

Едно от летните попълнения на ЦСКА Борис Секулич (26 г.) направи официален дебют за отбора в двубоя с Рига на "Армията" (1:0). Сърбинът със словашки паспорт игра като десен бек, а след мача заяви, че е направил стъпка напред с преминаването си в ЦСКА.

Борис, как видя официалния си дебют за ЦСКА, отборът постигна добър резултат след 4 години извън Европа…

- Да, върнахме се в евротурнирите след 4 години и хубавото е, че го направихме с победа. Международните мачове са липсвали на феновете и виждаме колко много хора дойдоха. Подкрепиха ни по страхотен начин. Постигнахме трудна победа, но ние очаквахме именно такъв мач - неудобен отбор, не много атрактивен, но доста агресивен, твърд и мотивиран. Имат доста високи играчи. Трябваше да внимаваме със статичните положения - фаулове и корнери. Гледахме техни мачове на видео, играха точно както очаквахме. Изчакваха своя момент на контраатака и имаха две възможности през първото полувреме, но в крайна сметка ние победихме. 1:0 не ни класира, но важното е, че не допуснахме гол и сега ще отидем в Рига, за да довършим започнатото. Знаехме, че няма да имаме много положения, а и в реванша едва ли ще е по-различно. Ще внимаваме и във втория мач. Трябва да сме на ниво и да ги победим и в Латвия.

Кой детайл реши първата среща?

- Определено нашият гол - след него нямахме проблеми, а и не допуснахме положения пред нашата врата, владеехме топката и доминирахме. Така че това беше преломният момент.

Ти си един от новите играчи в ЦСКА - как се получава спойката между вас?

- Да, има няколко нови играчи (б.р. - шестима), така че никога не е лесно да се адаптираш. Но бяхме 10 дни на подготовка в Австрия и като цяло имаме още време за сработване. С всеки изминал ден трябва да става по-добре.

Какво ви каза треньорът преди и след мача? Със сигурност първият официален мач през лятото винаги е по-сложен, а и Рига се намира в разгара на сезона в Латвия.

- Да, мисля, че това им помогна, защото имат ритъм от първенството. Но пък може и да са били малко изморени от мача си през уикенда. След срещата треньорът не ни каза нищо, на възстановителното занимание след това говорихме.

Как се чувстваш в ЦСКА? Вече близо месец си с отбора...

- Мисля, че много ми помогна подготовката в Австрия - десет дни бяхме заедно по цял ден, така че опознах момчетата, а и те ми помагаха да се адаптирам. Това е футболът, такъв е спортът, и сме свикнали. А и България е по-близо до родината ми Сърбия като манталитет, отколкото Словакия. Хората тук си приличаме повече. Радвам се, че мога да играя в такава атмосфера, каквато в Словакия нямаше.

Имате ли някаква връзка с треньора Ел Маестро, тъй като и двамата дойдохте от словашкото първенство, където ти си играл 7 години, а той работи един сезон и стана шампион със Спартак Търнава?

- Ние не се познавахме кой знае колко. Все пак бяхме в противникови лагери, борили сме се един срещу друг. Познавахме се само от мачовете, а официално се запознахме едва тук. Той показа в Словакия, че е много добър треньор, постигна нещо голямо там и се надявам този успех да се повтори и тук.

Изненадващо беше, че той подчерта, че не е съветвал ръководството за твоя трансфер в ЦСКА. Или пък може да е казал нещо все пак?

- Не знам, но клубът имаше интерес към мен още преди неговото идване. А впоследствие може той да е казал, че би ме приел в тима. Възможно е да е казал някоя добра дума за мен, но не знам нищо конкретно.

Имаше български съотборник в Слован, какво ти каза Васил Божиков преди да преминеш в ЦСКА?

- Да, попитах го няколко дни преди да взема крайното решение за съвет. Той ми каза само положителни неща. Обясни ми, че в България има два-три клуба, които са на наистина високо ниво. А и че вечното дерби е нещо специално, че натискът от феновете е много по-голям и те обичат футбола. Разказа ми само позитивни неща и определено това беше една от причините да реша да дойда тук

Какво ти разказа за собственика на клуба Гриша Ганчев, двамата са работили заедно в миналото?

- Да, сподели ми само положителни неща и за собственика, и за клуба.

Как ти се стори атмосферата на "Българска армия" - усети ли харизмата на ЦСКА?

- Да, това е клуб, който е популярен не само тук, но и в други страни. Но, разбира се, е много по-различно, когато стъпиш на терена и усетиш подкрепата зад себе си. Надявам се в следващите мачове да има още повече фенове по трибуните. Важно ще е и какво ще направим в реванша в Рига следващата седмица - няма да е лек мач, но ние трябва да успеем.

Успя ли да гледаш мачовете на другите български отбори в Европа?

- Не, имахме някакви задължения в хотела. Видях само резултатите и гледах няколко минути, видях головете. Лудогорец показа, че е силен отбор. Левски загуби, но и те като нас играха срещу коварен съперник - неатрактивен и доста неприятен (б.р - Вадуц). В първия предварителен кръг винаги е трудно да се справиш с подобни тимове - не са никак лесни за побеждаване, макар и отстрани да изглежда така.

Познаваш ли някой свой сънародник в останалите отбори у нас?

- Знам, че в Левски имаше един словак, срещу когото съм играл преди години (б.р. - Роман Прохазка). С Милош Цветкович бяхме заедно като млади в Земун, в сръбския елит. Той е с една година по-голям от мен. Познавам и новия вратар на Левски - Полачек. Също и стража на Берое Перниш, с когото се засякохме за един месец, когато преминах в Слован Братислава. Хубаво е да имаш и познати лица. Като цяло мисля, че българското първенство е по-силно от словашкото. Естествено, има разлика от клуб до клуб, но в общи линии е крачка напред да играеш тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички