Джеферсон - в сянката на Марсело, но роден да е шампион


Джеферсон - в сянката на Марсело, но роден да е шампион
Снимка: принтскрийн

4256 0

Бразилският ляв бек Джеферсон дойде в ЦСКА с големи очаквания. Той замени изненадващо напусналият в посока САЩ Антон Недялков. С привличането му, разбира се, има риск, защото той тепърва свиква с отбора и ще се адаптира към новото първенство. Но, ако питате самия него, той ще ви каже, че няма проблем, защото е роден с шампионски манталитет.

Джеферсон - роденият шампион, който не може да замени МарселоДжеферсон - роденият шампион, който не може да замени Марсело

Ако не вярвате, ще ви приведем едно доказателство: Футболистът е роден два месеца преди Бразилия да спечели световната титла в САЩ през 1994 година.

"Роден съм в Бразилия, за да бъда шампион", уверен е бранителят.

Джеферсон играе футбол от 5-годишен. След училище майка му Елиене го води на плажа, за да поиграе.

"Детството ми беше малко трудно, баща ми винаги беше на работа, а майка ми беше домакиня. За хапване имаше ориз, месо, яйца, понякога имаше боб. Баща ми винаги е бил мой приятел, кръстен съм Джеферсон с "Дж" на него, той е Джерсон", споделя бразилецът.

23-годишният футболист започва кариерата си като дефанзивен полузащитник. В един момент, единственият ляв бек в отбора се контузва сериозно. Треньорът Серхио Пасариньо го пита дали може да играе на тази позиция и Джеферсон казва, че няма проблем. "Никога не се върнах в средата", разказва той.

Много контузии се струпват на играча, когато e още съвсем млад. Това го кара в един момент да стигне до решението да се откаже от футбола.

"Имах операция на рамото, когато играех на Световното под 20 години. Бях аут 3-4 месеца и когато се върнах в игра, още в първия мач си нараних болното рамо. Реших да спра, прекалено много жертви трябваше да правя. Казах на баща си, че не искам да играя повече футбол. Това беше момент на слабост, благодаря на Бога, че баща ми ме задържа силен и съсредоточен. Той каза: "Виж какво направихме с майка ти, за да си тук, където си. Ще се почувстваш ли добре, ако изхвърлиш на боклука всичко, което сме направили?", признава бекът.

И, разбира се, бащината дума е решаваща. Джеферсон остава във футбола и постига чудесни резултати. Но не само родителят му е имал решаващо въздействие върху него, а и любовта. В Интернасионал бразилецът влиза в конфликт с треньора на тима до 20 години Зе Лео.

"Бях капитан на отбора и се контузих. Когато се върнах в игра, той ме хвърли на пейката и това не ми хареса. Имахме малка дискусия и се наложи да тренирам в дубъла. Тогава срещнах годеницата си Наталия и всичко се промени. Тя ми помогна много. Живяхме заедно година и половина. По това време осъзнах, че светът не се върти около мен. Видях, че постъпвам грешно и разбрах, че в отбора няма гарантирано място. Извиних се на треньора и той прие", разкрива младият футболист.

Най-големият успех на Джеферсон досега несъмнено е повиквателната за националния отбор на Бразилия през 2015 година. Тогава звездата на Реал Мадрид Марсело е контузен и за двубоя за Копа Америка срещу Чили на мястото му е повикан нашият герой.

Тогавашният селекционер Карлос Дунга забелязва защитника по време на четвъртфиналите на Копа Либертадорес срещу Санта Фе. И поръчва на помощниците си да се обадят на Джеферсон с покана за дебют в националния отбор.

"Мислех, че това е номер, винаги се обаждате на някого от клуба, когато ви звънят. За да получите обаждане от Жилмар Риналди, със сигурност смятате, че това е шега", разкрива играчът на "червените". Но шегата се оказва абсолютна истина и Джеферсон се озовава на лагер със звезди като Неймар, Робиньо, Тиаго Силва и другите.

"Когато отида на лагера, със сигурност ще бъда нервен, но ще дам живота си, за да остана там, категоричен е той. - Аз съм играч, който бележи много и прави всичко, за да помогне на треньора си по най-добрия начин".

Разбира се, не всичко е цветя и рози за бека след тази повиквателна. Фенове обвиняват Дунга, че е повикал играча, заради мениджърски интереси. Интересно им е как Джеферсон си е спечелил повиквателната, само шест месеца, след като се утвърждава в основния състав на Интернасионал.

Поканата към неизвестния играч от местното първенство е изненада от Дунга и за самия него. Малко преди това той е заявил, че няма да взима новобранци.

Ако дебютът му беше успешен, играчът едва ли щеше да е в Първа лига сега. Джеферсон нито играе в тези мачове, нито получава повиквателна втори път. Критикуван е силно, а и играта му тръгва надолу.

Все пак един сериозен отбор от Европа проявява интерес и вади немалка сума за него след това злощастно приключение със "Селесао". Става дума за Сампдория, които предлагат 5,5 млн. евро за него на Интернасионал. Ръководството обаче иска с милион повече и трансферът пропада.

Интересни моменти около играча:

* Неймар е и неговият идол, както на почти всички бразилци. "Впечатляващо е това, което направи за толкова кратко време за "Селесао", посочва той.

* В Интернасионал Джеферсон прави резерва съотборника си Алан Рушел, който стана известен по света като един от тримата оцелели играчи на Чапекоензе след ужасяващата самолетна катастрофа през 2016 година.

* ЦСКА взе играча от бразилския клуб с условието да плати 25% от сумата по следващ негов трансфер на бившия му клуб.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички