Шеф в Ботев Пловдив каза защо Желко Копич е треньор и каква е новата роля на Азрудин Валентич


Шеф в Ботев Пловдив каза защо Желко Копич е треньор и каква е новата роля на Азрудин Валентич
Снимка: Botevplovdiv.bg

3270 0

Изпълнителният директор на Ботев Пловдив - Герман Чистяков, разкри защо клубът е избрал да избере за треньор Желко Копич. В подробно интервю пред уебсайта на "канарчетата" специалистът говори също за новата роля на Азрудин Валентич, взаимоотношенията между отбор и фенове, както и за отношението на собственика Антон Зингаревич.

Защо избрахте за нов главен треньор Желко Копич? Какъв трябва да бъде футболът на Ботев?

"На първо място Ботев трябва да играе агресивен, атакуващ и приятен за окото футбол. Желко Копич умее да построи именно такава игра. Друг важен фактор е умението му да работи с младите футболисти, способността да ги довежда до високо ниво и не просто да ги тренира на терена, но и да ги приобщава към определени ценности, да ги възпитава. Копич има чудесен опит на работа с младежи в Хърватия, прекрасно се вписва и по този критерий в нашата визия. И на последно място, Копич е представител на балканската школа по футбол, той разбира спецификата на региона и психологията на местните футболисти, което, разбира се, също е важно", заяви Чистяков.

Каква е ролята на Азрудин Валентич в клуба след оставката му?

"Валентич е съветник на собственика на клуба по системно развитие на футбола и по всички спортни въпроси. Валентич вече е записал името си в историята на клуба – той и неговият щаб завоюваха за клуба бронзови медали, изведоха го отново в Европа. Това трябва да се оценява и прави треньора достоен за уважение и благодарност. Неговата задача в момента е построяването на цялостната пирамида на спортния блок, разработката на всички протоколи и регламенти за безпроблемна работа в това важно направление. Ще помогне също така в работата със системата на младежките и юношески отбори на Ботев. Нашият нов главен треньор притежава нужния опит и авторитет за пълноценна автономна работа"

Получава ли клубът достатъчно внимание от собственика си? Доколко той е информиран за текущото развитие на нещата, колко често гледа мачовете?

"Антон е постоянно на връзка, в течение е на всички проекти. Има система за отчети във връзка с делата на клуба, има си финансов модел и KPL-формати за мениджмънта. Всичко е както си му е редът. Антон често идва на мачовете, това са обикновено посещения за няколко дни, когато той се информира на място по всички текущи въпроси"

Доволен ли сте от трансферната кампания? С кои играчи не успяхте да подпишете и каква е причината?

"Както вече казах, аз винаги съм доволен. Не е в мой стил да мърморя или да се оплаквам, още повече публично. Бихме ли могли да работим по-добре? Разбира се. И със сигурност ще израстваме и ще се развиваме – всеки на своето място. Но знам и виждам, че всички се постараха, за да станем по-силни. Дали се е получило или не, ще преценим в края на сезона, без значение от старта му.

Всички новопостъпили се нуждаят от време. Това е аксиома. Но дори сега се забелязва, че и Рой Херман, и Елвис Ману, и Яспер Ван Хертум, и Мартин Секулич ще помогнат на отбора да стане по-силен. Малко по-сложна е ситуацията с Перера. Леката травма, която е получил практически на път за насам, се оказа по-сериозна, отколкото изглеждаше при диагностиката на медицинския преглед, но медицинският ни щаб работи над максимално бързото връщане на Антонио на терена. Случват се такива неща, това е част от футбола"

Общувате ли с феновете? Какви са отношенията ви с Бултрас?

"Общувам, да. Отворен съм за всякакъв вид разговори, винаги съм готов за диалог. Най-важното за мен е да не бъде обиждан отбора и клуба. Всичко останало може да се реши и да се намери компромис във всяка ситуация. Като цяло, ние сме готови да вземем на работа в офиса представител на запалянковците, за да има контакт всеки ден и да се решават оперативно важните въпроси. Това е практика в много клубове, такъв човек търсим.

След срещата ни с „Черно море“ например, проведох „приятна“ беседа с някои от феновете направо на терена. Разговорът беше на висок тон, но аз разбирам подобна емоция. Разбира се, в такъв формат е невъзможно страните да чуят доводите си, но нямам намерения да бягам от подобни срещи. След тази игра аз самият бях изтощен. Това, което ни се случи в този мач, в който бяхме с едни гърди пред съперника, връщахме спокойно необходимия ни резултат и водехме играта към първата победа, е трудно да се проумее по пътя на логиката. Най-важното след подобни „плесници“ е да се задържи положителната нагласа на отбора, да не се допусне да „рухне“, тъй като ни чакат още мачове и трябва да излизаме със самочувствие на терена и да взимаме полагащото ни се. Искрено се надявам, че сме изчерпали лошия си късмет и за в бъдеще ще се радваме на успехи", допълни още той.

Ето какви са амбициозните цели на "жълто-черните" за новия сезон според Чистяков

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички