Само в SportLive! Илиана Димитрова: Ботев Пловдив заслужава да триумфира с Купата на България и да играе в Европа!


Само в SportLive! Илиана Димитрова: Ботев Пловдив заслужава да триумфира с Купата на България и да играе в Европа!
Снимка: Личен архив

5161 0

Топ психоложката Илиана Димитрова имат богат опит с консултирането на спортисти. Тя е психолог на един от водещите футболни клубове в България – Ботев Пловдив. Младата специалистка работи и със състезатели от различни други спортове.

Тя е съпруга на доказания ботевист Илиян Гаров, който е бивш капитан на „канарчетата“, а по настоящем е треньор на дублиращия отбор на „жълто-черните“. Димитрова отчете пред SportLive.bg доброто представяне на Ботев Пловдив в края на полусезона и изрази надеждите си отборът да спечели турнира за Купата на България и да играе в евротурнирите идното лято.

Ето какво обяви топ психоложката пред медията ни:

Още: Ексклузивно в SportLive! Георги Николов: Трансфер в Ботев Пловдив? Няма нищо конкретно, но защо да не заформим ударно нападение с Бароан?

- Г-жо Димитрова, предполагам, че имате и лична практика. Консултирате ли и състезатели от други спортове?

- Да, работя с всякакъв вид спорт –тенис, баскетбол, волейбол, плуване, спортна стрелба, художествена гимнастика, работя също и с артисти, тъй като състоянията, през които преминават са сходни на тези при спортистите.

За съжаление напоследък зачестиха случаите на спортисти с паник атаки, бърнаут , депресия, където работя психотерапевтично.

- Каква е разликата в нивото на тревожните състояния на футболистите и на състезателите от другите спортове, ако сте забелязали такава?

Още: Деветият в испанската Ла Лига с интерес към Антоан Бароан от Ботев Пловдив?

- Както казах, сходни са психичните състояния, по-скоро зависи от личностовите особености и стратегии за справяне, които биват използвани, а не от вида спорт. Анализира се моделът, по който се случва тревожното състояние и възможните техники за справяне.

- Непрекъснато повишавате професионалната си квалификация. Какви са бъдещите Ви планове в тази насока?

- За да си добър психолог е нужно непрекъснато да се усъвършенстваш, да четеш и да се развиваш. Отстрани изглежда лесно, но съвсем не е така. Всеки човек е уникаленсъс своите специфични особености и изисква индивидуален подход. Това, което ще „проработи“ за един, може да навреди на друг със същия проблем. Това е учене до живот.

Като бъдещ план мога да кажа, че подготвям нещо интересно, което да е в помощ на родители и на спортисти.

Още: Повтаря ли се историята с ЦСКА? Пуснаха жалба срещу строежа на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив

- Какво си пожелавате в личен и професионален план през 2024  година?

- В личен план си пожелавам здраве и повече време със семейството, а в професионален – много успехи в Академията на Ботев, да има повече български футболисти в Първия отбор от школата. Също така си пожелавам Ботев да играе в Европа тази година. Мисля, че предвид последните добри игри в края на сезона, много би ни отивала Купата на България.

- Какво е пожеланието Ви към целия български народ за Новата година?

- На целия български народ пожелавам здраве,повече спокойствие,  да бъдем по-сплотени и съпричастни един към друг. Нека бъдем по-добри хора!

Още: Страхил Попов отказал на Ботев Пловдив, иска да остане в Турция и се готви за мениджър

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Сила или слабост е да се обърнеш към спортен психолог? Говори топ специалистът Илиана Димитрова

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Само в SportLive! Георги Илиев – Майкъла: Отборите в Първа лига трябва да са 12! Много клубове нямат финансиране и уреждат мачове

В Ботев Пловдив обявиха амбициозни цели и грандиозно откриване на стадиона

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички