Жокери и гол от дузпа пречупиха Ботев Пловдив в Коматево и ЦСКА е на върха


Жокери и гол от дузпа пречупиха Ботев Пловдив в Коматево и ЦСКА е на върха
Снимка: Aleksandar Karamfilov / LAP.bg

6310 0

ЦСКА излъга Ботев Пловдив с 1:0 насред Коматево в отложена среща от 5-ия кръг на Първа лига. Успехът срещу „канарчетата“ изкачи армейците на първото място във временното класиране.

Хората на Саша Илич измъкнаха победата в изключително нервния мач след гол от дузпа на резервата Дюкенс Назон в 72-ата минута. Реферът Ивайлов Стоянов-Сватбата отсъди наказателния удар за нарушение на Джеймс Ето'о срещу влезлия малко преди това колумбиец Марселино Кареасо. Попадението на хаитянина от дузпа на практика бе първият и единствен точен удар на гостите по посока на вратата на Хидайет Ханкич.

Така „червените“ сложиха край на серията от четири поредни домакински победи на „канарчетата“ в шампионата. Армейците стигнаха и до първи успех над пловдивчани след загуба и равенство в последните два сблъсъка помежду им.

Като цяло Ботев Пд имаше леко териториално предимство, но може да се каже, че двата отбора си поделиха по едно полувреме. Преди почивката доминираха „жълто-черните“, които пропиляха няколко отлични положения. Най-чистите се откриха пред Реда Рабей, който първо се озова сам срещу Бусато и не успя да го преодолее, а в добавеното време нацели дясната греда директно от корнер.

След почивката Саша Илич пусна на терена Дюкенс Назон и Марселино Кареасо, като именно двамата се превърнаха в печелившите жокери за ЦСКА. Колумбиецът изработи дузпата, която хаитянинът реализира. Назон се оказа и главно действащо лице при повечето опасности пред вратата на домакините.

Така ЦСКА прибави 3 точки към актива си и вече има 31 и се изкачи на първото място в класирането. Ботев Пловдив остава на 10-ата позиция с 13 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят в Коматево започна с териториално предимство на „канарчетата“, но сериозни опасности пред вратата на Бусато липсваха.

Първият удар по посока на една от двете врати дойде в 13-ата минута. Отправи го Жеферсон от над 20 метра, но кълбото премина покрай десния страничен стълб.

След това след пробив на Вион се стигна до подаване пред пеналта, където Линдсет се размина с топката.

В 17-ата минута и домакините отправиха първия си удар, но Джеймс Ето’о също стреля встрани от целта.

През първите 25 минути липсваха чистите голови положения, а на терена двама отбора се опитваха да се надлъжат.

ЦСКА създаде интересно положение пред вратата на Ханкич в 29-ата минута след изпълнение на фаул. След продължително разиграване топката стигна до Шагоян, който 12-13 метра стреля, но топката бе избита в корнер.

След неговото изпълнение се стигна до светкавична контраатака на домакините, при която Ману изведе Реда Рабей зад гърба на защитата. Играчът на „жълто-черните“ напредна, но не успя да преодолее Бусато, който изби в корнер.

Няма и 90 секунди по-късно Джеймс Ето’о стреля, а кълбото се отби в тялото на Елвис Ману на метър-два от голлинията.

В тези минути домакините определено притиснаха съперника си.Току също се озова зад гърба на защитата в 39-ата минута, но също не успя да преодолее Бусато, но се оказа, че е имало засада.

Пред вратата на гостите продължи да цари напрежение в заключителните акорди на първото полувреме. Елвис Ману нахлу в пеналта в 44-ата минута, но изпусна момента да шутира, след което бранителите на армейците се справиха.

Няма и 60 секунди по-късно Реда Рабей центрира от корнер, а топката тресна дясната странична греда на вратата на Бусато. Така дойде почивката, а ЦСКА не успя да отправи нито един точен удар и да затрудни Ханкич.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Саша Илич предприе смяна. Той извади Жираир Шагоян и пусна Дюкенс Назон. Така в редиците на „червените“ вече имаше типичен нападател.

Именно хаитянинът профука най-чистото положение за „червените“. Това се случи в 51-ата минута, когато той премина през трима бранители на „жълто-черните“, след което шутира диагонално, но топката премина покрай дясната греда.

Малко след това Назон отново се  оказа в епицентъра на събитията. Той влезе много остро в краката на Джеймс Ето“о и се размина само с жълт картон. Футболистите на двата отбора пък едва не се хванаха за гушите. Съдията Ивайло Стоянов охлади страстите, показвайки официални предупреждения. Такова получи и треньорът на Ботев Пд Желко Копич.

В следващите минути играта се изнерви и преобладаваше здравата битка по терена. Чистите положения пред двете врати отново липсваха.

Тибо Вион нахлу в пеналта отдясно в 68-ата минута. Французинът пробва да центрира към малкия пеналт, но Ханкич успя да отбие.

ГОЛ! Само 120 секунди по-късно Джеймс Ето“о подкоси влезлият на смяна Марселино Кареасо и реферът Ивайло Стоянов посочи дузпа. Зад топката застана Дюкенс Назон, който матира Ханчик от бялата точка в 72-ата минута – 0:1.

До края не се стигна до нови чисти голови положения, а нервите продължиха да властват на терена. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ботев Пловдив: Ханкич, Конате, Генев, Брахими, Току, Етоо, Супрайен, Рабеѝ, Тонев, Ману, Пунчец

ЦСКА: Бусато, Матей, Петров, Вион, Джеферсон, Турицов, Юга, Шопов, Линдсет, Шагоян, Морено

ПРЕДИ МАЧА

Ботев Пловдив е в поредица от 4 поредни домакински победи в шампионата. „Канарчетата“ удариха с 3:1 Пирин Бл при последната от тях преди четири дни.

Възпитаниците на Желко Копич постепенно постабилизираха представянето си. В момента „жълто-черните“ заемат 10-ото място с актив от 13 точки в 13 изиграни двубоя.

ЦСКА не се представя много стабилно при визите. Хората на Саша Илич регистрираха две поредни поражения при гостуванията си, дошли срещу Левски на Националния стадион „Васил Левски“ и в Разград срещу Лудогорец.

Армейците заемат 3-ото място в таблицата с актив от 28 точки, натрупан от 12 срещи. В последния си мач „червените“ разбиха с 4:0 Хебър Пазарджик на стадион „Българска армия“ и си вдигнаха самочувствието преди сблъсъка с „канарчетата“.

Ботев Пловдив няма загуба от ЦСКА в последните два мача помежду им. „Канарчетата“ измъкнаха 0:0 на „Армията“, а преди това треснаха армейците с 2:0 на базата в Коматево.

Вижте къде  може да гледате двубоя Ботев Пловдив – ЦСКА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички