Христо Данов: В Пловдив никой не иска да налива пари във футбол


Христо Данов: В Пловдив никой не иска да налива пари във футбол

7217 0

Бившият президент на Ботев (Пловдив) и БФС Христо Данов говори пред "Преса“ за настоящето на българския футбол и в частност на "жълто-черните“. Данов припомни и любопитни моменти отпреди 20 години, когато националният ни отбор постигна най-големия си успех в историята - четвъртото място на световното първенство в САЩ.

Г-н Данов, как ви се стори мачът на Лудогорец с Реал Мадрид?

- Разградчани може само да съжаляват, че в две срещи поред шансът не е на тяхна страна. Заслужаваха поне една точка. Колкото до „Реал“, не бива цялата вина за загубата да се хвърля върху рефера. Не е допуснал кой знае какви грешки. Личеше си, че испанците са по-класният състав. Но „Лудогорец“ се представи добре. Въпреки това поставената цел за трето място в групата е трудно изпълнима. Видя се, че и „Базел“ са силни.

Присъствието на „Лудогорец“ в Лигата не е ли парадокс на фона на състоянието на българския футбол?

- Да, донякъде. Но все пак всичко е въпрос на средства. Има ли достатъчно пари, всичко ще е наред. Това важи не само в клубния футбол, но и на национално ниво.

Сега има ли причини да се надяваме България да се класира на европейски финали?

- Дано! Много харесвам Любо Пенев. Амбициозен е, разчита на млади футболисти и е готов да работи с тях. Дори присъствах на негов разговор с Боби Михайлов, от когото поиска да определя и одобрява назначенията на селекционерите при младежите и юношите. Напълно съм съгласен, такава трябва да е политиката в националния футбол. Не е лесно с наличните играчи да направиш силен тим.

Следите внимателно случващото се в пловдивския футбол, прогнозирахте лесна победа на „Ботев“ в дербито, така и стана. Толкова ли е тежко положението в „Локо“?

- Да, и ако продължават по същия начин с това ново управление, може да стигнат до „Б“, а защо не и до „В“ група. Сега смениха треньора, но това им е най-малкият проблем. Там се повтарят събитията от периода непосредствено преди идването на Георги Илиев. Тогава пак няколко фенове, футболисти и Христо Бонев дадоха определени суми, с които уж да издържат клуба. Но впоследствие отборът закъса, за да дойде накрая Илиев и да го купи за 140 хиляди лева. И сега си правят подобна сметка - чакат да дойде голям инвеститор и да изкарат някой лев като му продадат акциите.

За пари ли е всичко? Те твърдят, че е заради каузата на „Локо“.

- Заради каузата, сигурно. Но е пределно ясно, че няма да издържат дълго, дори с този таван на заплатите от 2000 лв.

Обречен ли е този модел, в който феновете управляват любимите си отбори? Стъпки в тази посока освен „Локо“ правят и ЦСКА, и „Левски“...

- Несериозно е да си мислим, че феновете могат да издържат клуб. Колкото до ЦСКА, там не е точно така. Има хора, които стоят зад гърба на Томов и дават средства. Владеят положението, а после ще се намесят при евентуални трансфери.

Кои са тези хора? Петър Манджуков?

- Не, други са. Ще кажа само едно име - Стойне Манолов. Абсолютно сигурно е, че той и неговото обкръжение в момента финансират ЦСКА, без да излизат на преден план. „Червените“ са му стара слабост, а в момента той има възможност и подпомага идеята да се оздрави клубът. Явно е, че на „Армията“ работят добре, тимът е на първо място.

А докога ще издържи „Ботев“?

- Зависи колко дълго ще продължи проблемът с КТБ. Ако се проточи във времето, на „жълто-черните“ ще им е много трудно. Виждате, че вече разпродават футболисти, а няма как да разчитат само на местни кадри, колкото и да са талантливи. Много ще е трудно да се появи и друг спонсор, особено в град като Пловдив. Тук сега бизнесът е такъв, че тези, които разполагат със средства, не желаят да инвестират във футбол.

Можете ли да сравните вашия „Ботев“ с този на Цветан Василев?

- Навремето сглобихме голям отбор, но само от българи, докато сега има доста чужден­ци. Имахме Костадин Видолов, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Георги Донков. А Велко Йотов, когото взехме от „Левски“ без един изигран мач за нас, го продадохме в „Еспаньол“ за 1,25 млн. долара, платени наведнъж. По това време единствено Стоичков бе осъществил по-скъп трансфер в „Барселона“.

Тоест имахте и футболисти, и достатъчно средства. Защо не станахте шампиони?

- Просто и „Левски“, и ЦСКА имаха много силни селекции тогава. За купата веднъж отстранихме „сините“ в полуфинала, но в мача за трофея ЦСКА ни надви с 1:0.

Тогава вие бяхте президент на БФС, а на вратата на националния отбор бе Борислав Михайлов, който днес заема вашия някогашен пост. Каква оценка може да му дадете?

- Много добра. От онова златно поколение футболисти, което имахме, той си остана най-интелигентното момче. И това си личи в момента. А по време на световното в САЩ той изключително много ми помагаше.

Как точно?

- Беше капитан на отбора, много ценна роля. И съдействаше за преодоляването на конфликтите в тима. Знаете ли, че тогава Димитър Пенев не смееше да направи една смяна, без да пита Стоичков или мен? А аз, понеже не съм голям капацитет, търсех мнението на Боби, преди да съветвам старшията. Нещо любопитно - известно ли ви е, че за малко Сираков да не замине за САЩ? Защото Пенев се опасяваше, че Наско и Ицо имали някакъв спор. Добре, че бяхме ние с Михайлов, за да тръгне отборът за Америка с централен нападател! Тогава в отбора имаше няколко лагера, всеки дърпаше в различна посока. Бяхме много разединени. Затова след загубата от Нигерия с помощта на Боби организирахме една сериозна среща между всички ни. И нещата потръгнаха - позволих на футболистите да ходят на барчета и басейни да си поръчват бира на моя сметка.

Твърдите, че няколко месеца по-рано, при победата над Франция на „Парк де Пренс“, футболисти на домакините са били „хванати“. Свързаха ли се вече разследващите с вас?

- Не. Този случай не е проверяван. Към днешна дата стават същите неща. Спомнете си какво се случи с нашите съдии, които отидоха на турне за „черно тото“ в Латинска Америка. Знам колко пари са взели за всеки от мачовете, знам какви резултати е трябвало да постигат до двайсетата, до трийсетата минута, знам как са ходели с охрана през цялото време. Това го знаят добре и в БФС, и във ФИФА. Но няма нищо до момента.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички