Защо съдиите в България често вадят картони на играчите - появи се интересно обяснение


Защо съдиите в България често вадят картони на играчите - появи се интересно обяснение
Снимка: Getty Images/Guliver

1514 0

Колкото по-голямо е усещането за корупция в една държава и и по-нисък е брутният вътрешен продукт (БВП), толкова повече картони показват футболните съдии в първенствата на дадената страна.

До това заключение са стигнали в Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) след задълбочено изследване.

Родната Първа лига се нарежда в челото на класацията по брой показани наказателни картони в света. Информацията, за последните пет години (разгледани са мачовете между 2015-16 и 2019-20) показва, че в българското първенство се вадят средно по 5.11 жълти и 0.25 червени картона на мач или общо 5.36 картона на мач.

На практика това ни поставя на 17-о място от общо 87 изследвани елитни първенства по света. В топ 20 попадат най-вече страни от Южна Америка. Пред нашата страна се намират четири европейски надпревари -  тези на Румъния, Гърция, Украйна и Испания, а средните показатели за 50-те държави от зона "УЕФА" са съответно 4.28 жълти картона и 0.21 червени на мач.

Изследването проследява връзката между обществено-икономически фактори и броя на картоните. В основата попадат данните за БВП, за нивото на човешко развитие и за Индекса за възприемане на корупцията на "Трансперънси интернешънъл", цитирано от Дневник.

От организацията посочват, че както има различни стилове на игра, така има и различни възможности на провеждане на двубоите от реферите спрямо географското положение и футболната култура.

Отчита се още, че колкото по-богата е една държава и колкото по-висок е индексът ѝ за човешко развитие, толкова по-малък е броят на картоните (на последното място в класацията е Япония с 2.48 жълти и 0.08 червени картона средно на мач, а след точно над нея се нареждат Малайзия, Норвегия, Нидерландия, Швеция и Англия).

"Тези разкрития демонстрират, че футболните двубои се развиват при различна динамика спрямо обществения, икономически, политически и културен контекст в страната, в която се играят. Те още веднъж показват много силната връзка между футбола и обществото и разкриват важността от взимането предвид на особеностите на страните при задълбочен анализ на мачовете", пишат авторите.

"Все пак има една константа, която не зависи от континента на съответното проучвано първенство  и е свързана с факта, че гостуващите отбори получават повече картони (53% от жълтите и 56.7% от червените). Това вероятно е свързано с тяхното по-дефанзивно поведение и с натиска на феновете на домакините", добавят още от CIES.

А какви притеснителни подробности за родното съдийство даде бивш рефер вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички