Васил Терзиев: Виновни за протеста срещу БФС са организаторът и МВР!


Васил Терзиев: Виновни за протеста срещу БФС са организаторът и МВР!
Снимка: БГНЕС

1110 0

Новият кмет на София - Васил Терзиев, отказа да поеме отговорността за погрома по време на протеста срещу БФС. Фенове и полицаи бяха ранени, а в центъра на София имаше палежи и потрошени елементи на инфраструктурата.

Терзиев обяви във Фейсбук, че при съгласуването на протеста с него нито една от отговорните институции не е дала знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали той би могъл да забрани провеждането на протеста.

Градоначалникът е категоричен, че вината е на организаторите и на МВР. Ето какво написа Терзиев по така актуалната тема:

"Снощи бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София по време на заявения като мирен протест. Гледката беше травмираща.

Най-грозното е колко много хора бяха ранени. Даже след края на протеста срещах из улиците граждани, които бяха пострадали. Това, което трудно ще заличим, е неприятното усещане от проявената агресия. От това, че протестът остана мирен само на хартия и пострадаха хора.

Искам да уточня, че при съгласуването на протеста с мен, нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието. Законът е ясен – отговорността е на организаторите и на МВР.

Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено.

Още снощи наредих районът да бъде напълно възстановен. Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен цяла нощ, а служителите им не се прибраха при семействата си, за да се погрижат за възстановяване на щетите.

Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след вчерашните събития - счупени или изгорени колчета, контейнери и кошчета, кашпи, стоянки за велосипеди. Опожарен е и автомобил на Общинската полиция. Столичната община ще поиска от организатора на протеста да възстанови щетите по публичната инфраструктура.

Всеки протест е част от демократичния процес на изразяване на мнение. Участвал съм в протести на демократичната общност, на които хората не се страхуваха да идват с децата си, с домашни любимци, с велосипеди. А след нас дори цветята в алеите оставяхме непокътнати. Въпрос на гражданска съвест и отговорност е да пазим София, за чието облагородяване плащаме всички". По-рано от Общината обявиха на кого ще пратят сметките за щетите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички