Ученик на легенда на Реал води Ботев (Вр) към спасението и готви срам за ЦСКА и Лудогорец


Ученик на легенда на Реал води Ботев (Вр) към спасението и готви срам за ЦСКА и Лудогорец
Снимка: Lap.bg

3508 0

След силния си старт на сезона, Ботев (Враца) отново лъкатуши в долната част на таблицата в Първа лига и след над дузина мачове без победа трудно някой би се вгледал в техен футболист. Но там има какво да се види и нападателят Дориан Бабунски е пример за това. В мача срещу Берое в последния кръг той вкара победния гол и донесе дългоочаквана победа на врачани. Той вече има 8 попадения за сезона в първенството и е трети при голмайсторите - само асовете на ЦСКА и Лудогорец Жорди Кайседо и Пиерос Сотириу имат повече - по 9.

Тъй като е част от футболно семейство - баща му Бобан е бивш играч на ЦСКА, бивш югославски и македонски национал, а по-големият му брат Давид също е футболист, Дориан играе любимата ни игра от малък. "У дома се говореше единствено за футбол", спомня си той. И двамата братя обаче не започват кариерата си в днешна Северна Македония, а в една от меките на футбола - Испания. И то не къде да е, а в школите на най-големите - Дориан в Реал Мадрид, а Давид - в Барселона.

В мадридския колос Бабунски тренира между 13 и 18-годишен. Учи се от най-добрите - треньор му е Фернандо Мориентес, който го изгражда като футболист. "От него научих всичко за играта на един нападател - как да се движа, как да се пласирам, как да бележа, как да мисля. С него продължаваме да се чуваме по телефона постоянно и да обсъждаме играта ми", сподели неотдавна футболистът на Ботев (Враца). На "Валдебебас" е тренирал и играл с футболисти като Серхио Регилон и Борха Майорал.

В сайта на Реал има страница за Дориан Бабунски, където той е цитиран да казва, че е мощен играч, добър във въздуха и бърз на дълги разстояния. "Дориан доказа, че е играч, който се възползва напълно от физиката си, за да преодолее защитниците. Той има добра техника и мощен удар, който го прави опасен близо до наказателното поле", описва го сайтът на "Белия балет". В престижния "Marca" има голям материал за него и брат му. (ето как бележи той с бялата фланелка: 

Бабунски така и не получава шанс да играе за първия тим на "кралете" и след едногодишен престой във Фуенлабрада кариерата му минава през Словения и Япония, преди да се озове във Враца. "Баща ми е причината да съм в Ботев. Той имаше познати мениджъри, с които работеше и Антони Здравков. Аз играех във втородивизионен тим в Япония, когато дойде предложението от Ботев и не се замислих дълго, защото България е близо до родината ми, а Враца е недалеч от София", призна нападателят през лятото. Бившият защитник Бобан Бабунски следи играта му и ѝ прави ѝ разбор.

Когато двете му момчета са били в школите на най-големите клубове в Испания, но и най-големи врагове, бащата е имал лесно решение за това кого ще подкрепи при евентуално тяхно противопоставяне в Ел Класико. "Като техен родител няма да е важно за мен кой печели или губи, но бих искал и двамата да играят по най-добрия начин и да дават всичко от себе си на терена, както винаги правят", казва Бабунски старши.

Сезон 2021/22 за Дориан тръгна по възможно най-добрия начин - с 2 безответни гола срещу Левски и спечелването на първи три точки за своя тим за сезона. Логично следва избирането му за Играч на втори кръг в Първа лига. В следващите кръгове наказва и ЦСКА, Локо (София), Ботев (Пд), Берое. Бабунски признава, че се чувства добре в Ботев (Враца) и цени отбора.

"Имаме доста млади играчи, само че са и доста качествени. Феновете ни са чудесни, атмосферата в съблекалнята е прекрасна. Удоволствие е за мен, че съм част от този Ботев (Вр)", споделя неотдавна северномакедонецът и разкрива, че целта му е да наниже най-малко 20 попадения през тази кампания. И да остане в историята на клуба, разбира се. Но водещо за него е не колко гола ще отбележи, а отборът да изпълни задачите си.

Визитка:

Граманет (2005-2006 г.)

Корнея (2006-2011 г.)

Присъединява се към Реал Мадрид на 01/07/2011 г.

Отборът под 16 години (2011-2012 г.)

Под 17 години (2012-2013 г.)

Под 18 години (2013-2014 г.)

Под 19 (2014-2015 г.)

Фуенлабрада (2015-2016 г.)

НК Олимпия (2016-2017 г.)

НК Радомлье (февруари - юли 2017 г.)

Мачида Зелвия (Япония) август 2017

Кагошима Юнайтед 2017

Мачида Зелвия декември 2017 г.

Ботев (Враца) февруари 2021 г. - досега)

***

Национал на Северна Македония до 21 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички