Съдът отряза 6-цифрена субсидия на тим от Първа лига


Съдът отряза 6-цифрена субсидия на тим от Първа лига
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1542 0

Административният съд спря субсидия от 100 000 лева за Арда (Кърджали), която трябваше да бъде изплатена от бюджета на община Кърджали, съобщава "24 часа". Това стана, след като магистратите отмениха решение от 14 октомври 2021 година на общинския съвет за отпуснкане на финансовата помощ.

Оспорването беше направено от областният управител на Кърджали Даниел Делчев. Според съда решението на общинските съветници е немотивирано и липсват фактически и правни основания за него, освен това е незаконосъобразно.

Магистратите посочват, че отпускането на сумата от 100 000 лева създава "финансово задължение за община Кърджали, което по никакъв начин не кореспондира със закона и в частност - с правомощията на общинския съвет".

В решението на общинския съвет дори не било посочено, от кои средства на бюджета на община Кърджали ще бъде предоставена сумата, която не била предвидена в общинския бюджет за 2021 година.

Административния съд посочва също, че Арда е акционерно дружество, регистрирано по търговския закон, а според Закона за местното самоуправление и местната администрация общинският съвет може да подпомага с финансови средства общински предприятия и търговски дружества с общинско участие, чиято дейност е свързана със задоволяване потребностите на населението.

"Професионален футболен клуб Арда 1924" АД не е нито общинско предприятие, нито търговско дружество с общинско участие, чиято дейност да е свързана със задоволяване потребностите на населението", категорични са магистратите. Според тях общинският съвет възлага на кмета на община Кърджали да предостави сумата от 100 000 лева директно по банкова сметка на футболния клуб, без да се сключва някакъв договор или споразумение.

"Остава напълно неизвестно, за какво – за какви цели или за какви нужди, акционерното дружество ще ползва предоставените му безвъзмездно публични средства от общинския бюджет, както и не е ясно, как общинският съвет или кметът ще осъществяват контрол по разходването на тези средства", пише в решението на Административния съд.

Според него общински съвет в Кърджали не спазва приетия от него и одобрен от министъра на финансите План за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2020 – 2022 год., като отпуска значителна като размер парична субсидия от общинския бюджет. Магистратите посочват също, че една от мерките за финансово оздравяване в този План е намаляване на предоставените субсидии на спортните клубове.

Решението на кърджалийските магистрати не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд, допълва "24 часа".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички