Сираков: Любо го жертвахме, но без програма след година пак ще се гледаме като котараци


Сираков: Любо го жертвахме, но без програма след година пак ще се гледаме като котараци

1449 0

Членът на Изпълкома на БФС Наско Сираков не взе страна в конфликта между бившия селекционер на България Любослав Пенев и колегите си в комитета Йордан Лечков и Емил Костадинов. Пред БНТ той изтъкна, че е против начина на общуване между двете страни - чрез медиите. Както е известно, вчера пред bTV Пенев заяви, че никой от Изпълкома не му е обявил официално, че е отстранен от поста си.

"Любо сме го жертвали вече, но след една година пак ще се гледаме като котараци тук и ще се чудим какво да правим със следващия треньор. В България трябва да се направи програма за футбола, която да даде резултати след 10 години. Така беше във Франция 1994 и Германия 1996", заяви легендата на "Левски" и България.

Ето по кои теми говори Сираков и какво каза:

КОНФЛИКТА МЕЖДУ ЛЮБО ПЕНЕВ И ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛКОМА

Не мога да си позволя да взимам страна. Прекалено много обичам и уважавам Любо, Данчо и Емо. Най-хубавите ми години в спорта са свързани с тях.

Не приемам личностни нападки през медиите и не приемам за нормално да се разговаря с националния селекционер също през медиите. Особено след като 10 години си бил с този човек в една квартира.

БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ

Работата с младите футболисти

Най-важното нещо вече е какво ще се направи занапред. Българският футбол е в абсолютен колапс. Предложението ми трима млади футболисти задължително да играят се прие, сега се назначава работна група, която да направи други предложения. Това ще се гласува през януари месец. Знам, че ще има и противници на едно такова решение, но това е едно от нещата, които трябва да се направят, за да живнем. За да дойдат футболисти в националния отбор, трябва да са от младежите.

Децата ни трябва да играят на хубави терени и да стават големи спортисти.

Треньорите

Дали ще е Любо Пенев, Моуриньо или Венгер, разликата ще е минимална, защото нямаме материал. От много време вървим в тази насока, от 1994 г. насам е така. А и какво да очакваме от футбола, след като в последните 25 години държавата е абдикирала от него.

В България има много машинисти във футбола, които не знаят правилната посока. Науката футбол в България се практикува много малко. В момента има недостиг на треньори в юношеския футбол.

Преди 9 години предложих на всеки 6 месеца да изпращаме на разноски на БФС по двама специалисти на курс в най-големите страни. Само осем месеца по-късно се позамазаха нещата, а ако тогава го бяхме направили, сега щяхме да имаме поне 20 специалисти, които да са работили в най-големите школи.

Клубовете в "А" група

Трябва да се завишат критериите за участие в А група. Не може да участват тимове без изкуствен терен, осветление. В чужбина са задължени да ги имат тези неща, плюс общежитие, условия за децата и т.н. В БФС винаги правим компромиси, за да не намалим броя на отборите в А група. Ако трябва да са 6 отбора, да бъдат, иначе не можем да помогнем. Сега е моментът да се реже от корен и да се вдигнем нагоре.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички