Шенсой: Статистиката е като късата пола, ще спася Пирин


Шенсой: Статистиката е като късата пола, ще спася Пирин

1442 0

За втори път в своята треньорска кариера Наджи Шенсой застава начело на Пирин Благоевград. Специалистът бе призован да спаси от изпадане "орлетата", които започнаха трагично сезона и след 11 изиграни кръга все още нямат победа.

У нас той работи още в Беласица, Вихрен и Локо Пловдив, така че обстановката му е добре позната. Шенсой (57 г.) стана известен в България с житейските си мъдрости и по-разкрепостено мислене. Ето какво сподели пред "Тема Спорт" той след повторното си завръщане в Благоевград:

Г-н Шенсой, ще можете ли да изведете Пирин в двубоя с Берое в понеделник?

- Вече придобих работна виза и сега очаквам разрешение от Министерството на външните работи и това на труда за договора. Когато това стане, ще вляза в България. В момента съм си в Турция. Има шанс това да се случи в понеделник и е възможно да стигна в Благоевград за мача. Ако не стане, двубоят с Берое ще го водят моите помощници Добри Митов и Стефан Гошев. Така че не е толкова важно дали аз ще съм на пейката. Важното е да се работи по програмата, която съм оставил и да спечелим трите точки. Всичко е под контрол. Атмосферата за работа в клуба е хубава.

Обикновено новият треньор носи със себе си и положителен резултат. Такъв ли ще е той за Пирин след мача с Берое?

- Надявам се. Вече две седмици работим много сериозно в тази насока. Берое заслужава респект и уважение, но ние сме в такава ситуация, че задължи­телно ни трябват три точки и ще воюваме за тях.

Кое ви накара да се върнете в Пирин и изненада ли ви, че ръководството се обърна именно към вас?

- Не, защото през 2008/09 направихме голям успех с Пирин и хората са запомнили това. Така че е нормално, че отново ще работя в Благоевград. Трябва само малко търпение, и то най-вече от страна на феновете, за което ги призовавам, и времето ще покаже, че сме на прав път.

Бързо ли се решихте на този ход?

- Да, само за няколко секунди. Това е голямо предизвикателство за мен, защото Пирин е в затруднено положение. Статистиката говори красноречиво - 4 точки от 11 мача и само два вкарани гола. Но статистиката е като късата пола - най-важното не се вижда, остава скрито, но ще я променим (смее се). Имаме още 25 мача и мисля, че накрая Пирин ще се спаси от изпадане.

Тогава спокойно може да бъдете наречен мистър Спасител...

- Това не е само с Пирин. Така беше и в Албания с един малък отбор - Билис, където ме викнаха да ги спасявам. С тях също стигнах до финал за купата през 2011/12 година. В Локо Пловдив ситуацията също бе доста тежка (б.а. -декември 2009). На полусезона имахме само 9 точки и бяхме сред изпадащите. Накрая другите отбори завършиха на 14-15 точки зад Локомотив. Ако не вярвах сега, че мога да спася Пирин, нямаше да дойда. Вярата ми се поражда от това, че има още цели 25 мача, което потенциално са 75 точки. Тимът има 4 пропуснати дузпи от началото на сезона, което са още 4-5 точки, и сега щеше да има примерно 9, а Локо Пловдив е с 11. Значи разликата не е толкова голяма по отношение на качеството. Просто момчетата не са имали късмет и това се е отразило на психиката им.

Как ви се видя Пирин през тези две седмици?

- Проблемът е психологически, защото нямаме точки. Селекцията е тънка. В защита и в халфовата линия нещата са горе-долу добре и няма големи проблеми, но в атака са ни нужни нови решения. Имаме малък брой бързи футболисти, които да играят вертикално и да спринтират директно към противниковата врата. Много от футболистите ни играят хоризонтално, което е очевидно, че не носи успех. Липсват ни изпълнители като Спас Делев и Драги Коцев от 2009 година. Сега контузен е Тони Тасев, който дава острота. Надяваме се на опита на играч като Маркинъос, който трябва да поведе отбора. В момента обаче не можем да направим нищо по отношение на селекцията. С тези футболисти ще играем до Нова година и трябва да извлечем максимума. Не трябва да позволяваме на основните ни конкуренти да ни дръпнат с повече точки, а да съкращаваме разликата. През януари задължително трябва да се подсилим, но нямаме право на грешки. Нужни са ни хора, които са готови да ни помогнат.

Какво казахте на играчите при първите ви срещи, популярен сте с житейските си притчи...

- Много важно е преди физически да подготвиш футболистите си психологически, че могат. Трябва да им върнем самочувствието. Нужно е отборът да се вдигне, физически сега по време на шампионата това е трудно да се подобри значително. Затова ще работим върху психологията им. Нужна им е нова мотивация и малко време, футболистите вече идват с желание на тренировките. Оптимист съм, че може да победим Берое.

Представяте ли си следната ситуация - накрая на сезона се спасява Пирин, а Локо Пловдив изпада?

- Въобще не ме интересува кой ще изпадне - дали Локомотив или някой друг. Интересува ме само как ние да не сме последни. Важно е единствено и само Пирин да се спаси. Искам да призова феновете за търпение и безрезервна подкрепа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички