Само четири тима в Първа лига са събрали повече от 30% публика


Само четири тима в Първа лига са събрали повече от 30% публика
Снимка: Официален сайт на Локомотив Пловдив

1788 0

Феновете предложиха официално да се позволи 30% от капацитета на стадионите да бъдат достъпни за тях при подновяването на първенството. Не е ясно дали този компромис ще се направи, но е сигурно, че ако се приеме, недоволни няма да има и не трябва да има. Ако в най-напредналите във футбола страни бъдат отворени 30% от стадионите, то със сигурност те ще отеснеят за много голяма част от привържениците, желаещи да се върнат на трибуните.

В България обаче този процент е близък до реалния, който се пълни по време на двубоите от Първа лига. А за повечето клубове дори е по-висок от обичайния, който те запълват. Справка в статистиката показва, че само 4 тима могат да се похвалят със средна посещаемост на мачовете си, надхвърляща 30% от капацитета на стадиона им.

Най-фрапираща е разликата при Ботев (Пд), който на първо четене ще бъде най-ощетен. "Канарчетата" пълнят над 65% от стадиона си, но пък от 7 години техен дом е базата в Коматево. А трибуните около терена, на който се провеждат домакинствата на "жълто-черните" побират едва 3500 души. Ако влязат в сила 30-те процента, Ботев, който е безспорният клуб номер 3 по брой на привържениците в страната, ще може да разчита на подкрепа от малко над 1000 фена, пише "Меридиан мач". Това е близо два пъти и половина по-малко от тези, пред които отборът играе обичайно.

Другият пловдивски тим - Локомотив, според статистиката също играе средно пред повече фенове от това, което се предлага. Но реално не е така. По-високата средна посещаемост се формира заради това, че стадионът се пълни срещу Левски, ЦСКА и Лудогорец, но в много от останалите мачове има твърде малко зрители. Така че и за "смърфовете" 30-те процента са приемлив вариант.

В Славия би трябвало да са най-безразлични към развръзката по казуса. При "белите" имаме най-голям дисбаланс между големина на стадиона и неговото запълване. Или с други думи голям стадион и ниска посещаемост. Дори и да приемем само капацитета, който по официална информация е достъпен - 15 992 места (по принцип стадионът побира повече), пак се оказва, че съоръжението обикновено се запълва под 5% на срещите а тима. Със сигурност, ако се позволи да има зрители на него до края на сезона, на всеки фен на "Овча купел" ще му бъде достатъчно широчко. Можем да обощим, че желаещите със сигурност ще могат да намерят място на трибуните при евентуално отваряне на 30% от тях. Сериозен проблем обаче ще продължи да съществува за големите дербита и най-вече тези между Левски и ЦСКА. Да, те играят на големи стадиони, но многото буферни зони, които са задължителни и без да има временна пандемична обстановка, биха оставили много желаещи извън трибуните.

Междувременно от днес Левски вече има нов собственик в лицето на Наско Сираков - ето повече подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички