Почти двойно повече пари от УЕФА за клубовете, неучастващи в евротурнирите


Почти двойно повече пари от УЕФА за клубовете, неучастващи в евротурнирите
Снимка: Getty Images

1020 0

Европейската футболна централа (УЕФА) е взела решение да увеличи дела на солидарните плащания към отборите, които не участват в европейските клубни турнири в периода 2024-2027. Увеличението е вследствие внесеното предложение от Асоциацията на Европейските лиги към УЕФА, подписано и от Българската професионална футболна лига.

Делът на солидарните плащания се увеличава от 4% на 7% на база прогнозираните годишни приходи от 4,4 млрд. евро. Това ще помогне на всички клубове да защитят своята конкурентноспособност на местно ниво.

В абсолютни цифри това увеличение ще доведе до разпределение на 308 млн. евро към неучастващите клубове, като до този момент сумата е била 175 млн. евро.

Солидарните плащания се базират на представянето на клубовете, участващи в европейските турнири, за съответната държава. За сезон 2022/2023 българските футболни клубове си разпределиха 2 016 000 евро солидарни плащания.

"Очакваме голяма финансова подкрепа за отборите от Първа и Втора лига в България, които разчитат на тези средства, за да развиват детско-юношеския футбол. Благодаря на УЕФА и Асоциацията на Европейските лиги, че взеха под внимание интереса на отборите от държави като България.

Промяната на начина на разпределение на солидарните плащания също ще бъде в интерес на членовете на нашата лига!", коментира президентът на БПФЛ Атанас Караиванов. А ето какво писмо писа БФС заради Левски неотдавна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички