Михаела Стоичкова представи стратегията си за развитие на ПФЛ, разпределиха и ресорите


Михаела Стоичкова представи стратегията си за развитие на ПФЛ, разпределиха и ресорите
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

1386 0

Управителния съвет на Българската професионална футболна лига (ПФЛ) проведе заседание в рамките на днешния ден. То се ръководеше от президента Атанас Караиванов.

Участие взеха членовете Михаил Статев, Ангел Петричев, Добрин Гьонов, Даниел Боримиров, Трифон Попов, Асен Караславов, Румен Панайотов, Деян Куздов и Йордан Йорданов.

Преди заседанието, което се състоя в залата на БФС, участниците бяха поздравени от президента на БФС Борислав Михайлов, който пожела ползотворна работа и увери, че взаимотношенията между футболният съюз и БПФЛ навлизат в нова ера.

Ето какви решения се взеха:

1. Разпределение на ресорите на членовете на УС на БПФЛ

С единодушие бе прието следното разпределение – Михаил Статев (БФС – нормативна база и правни въпроси), Венцислав Стефанов (БФС – първенства и турнири), Ангел Петричев (Големи работодатели и бизнес развитие), Добри Гьонов (Международна дейност), Даниел Боримиров (Държавни институции, връзка с привържениците), Трифон Попов (Държавни институции и връзка с привържениците), Асен Караславов (Първа лига, отбори в Южна България), Румен Панайотов (Общинска власт и Втора лига), Деян Куздов (Общинска власт, програми за развитие), Йордан Йорданов (Общинска власт, отбори в Северна България)

По време на дискусиите се откроиха още две направления, на които БФПЛ трябва да обърне внимание – Организационно развитие на футболните клубове (взаимопомощ между клубовете) и Развитие на футбола като продукт.

2. Членовете на УС бяха запознати с подробности относно определянето на официална футболна топка за турнира Sesame Купа на България.

Осигурени са 400 топки, които ще бъдат раздадени на клубовете участващи в телевизионни мачове от Първи кръг. От осминафиналната фаза всички клубове, участници в тази фаза, ще получат топки, с които да могат да водят тренировъчен процес преди мачовете.

3. На членовете на УС бе представено предложение за ново лого на БПФЛ от Михаела Стоичкова (Директор комуникации и стратегически международни взаимотношения). Тя запозна присъстващите с цялостната стратегия за развитие на организацията свързано с плановете за онлайн и офлайн присъствие, ребрандиране и разпознаваемост на БПФЛ.

4. УС на БПФЛ бе запознат с кандидатурата на лигата за членство в Европейските лиги. Очаква се на заседанието на 17 ноември БПФЛ ще бъде приет като развиваща се лига за срок от 2 години, а след този период и като постоянен член.

5. Бе прието разпределението на средствата от УЕФА за солидарни плащания за развитие на юношеския футбол на база европейското участие на клубните отбори през сезон 2021/21. Средствата ще бъдат разпределени по схемата действаща в последните години – 60% от отпуснатите пари ще бъдат разпределени поравно между клубовете в Първа лига, 30% от отпуснатите пари разпределени поравно между клубовете от Втора лига и 10% от средствата разпределени поравно между клубовете от Трета лига.

6. УС на БПФЛ взе решение да направи предложение до Изпълкома на БФС, във връзка с член 59 от Наредбата за първенствата и турнирите, да бъде приета промяна свързана с увеличаване на броя на футболистите вписвани в протокола на футболните срещи. На база действащата регулация в момента (допускане до 5 смени), бе предложено и единодушно да се даде възможност в протокола на футболните срещи да могат да бъдат вписали общо 20 футболисти (9 резервни състезатели), вместо досегашните 18.

7. Управителният съвет обсъди предложението на ПФК Левски официалните мачове от турнира Sesame Купа на България да приключат до 30 ноември 2022. На членовете бяха представени резултатите от допитването до професионалните клубове, а именно:

11 клуба от efbetЛига (Хебър, Арда, Славия, ЦСКА, Черно море, Берое, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Локомотив София, Септември и Левски) и 7 клуба от Втора лига (участници в турнира – Литекс, Миньор, Витоша, Спортист, Марица, Спартак Плевен и Дунав) подкрепят предложението.

Два клуба от efbet Лига (ЦСКА 1948 и Ботев Враца) са против предложението. 

Отговор в поставения срок не са изпратили 3 клуба от efbet Лига (Лудогорец, Спартак Варна и Пирин) и 2 клуба от Втора лига (ФК Крумовград и Струмска слава).

Членовете на УС бяха запознати с възможностите за пряко телевизионно излъчване на мачовете от турнира Sesame Купа на България по време на Световното първенство в Катар. Също така бяха предложени възможности за провеждане на футболни срещи от турнира в уикенда 18-20 ноември (официални дати за мачовете на националните отбори) при съгласие и възможност на клубовете.

Всички отбори са изразили воля до паузата в първенството да се изиграят всички мачове, които са планирани по програма без отлагане за 2023 година.

БПФЛ остави в ръцете на ПФК Левски и ПФК Лудогорец да стигнат до разбирателство за дати, на които да бъдат планирани евентуални две срещи между двата тима – отложен мач от първенството и евентуален осминафинал от турнира за Sesame Купа на България.

До началото на следващата седмица трябва да стане ясна окончателната програма до края на есенния дял на футболния шампионат. Тя ще бъде съобразена с желанието на клубовете и възможностите за пряко телевизионно излъчване.

Междувременно станаха ясни и нарядите за предстоящия 15-ти кръг в Първа лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички