Огромни злоупотреби в спорта - милиони левове са раздавани на едни и същи фирми


Огромни злоупотреби в спорта - милиони левове са раздавани на едни и същи фирми
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1901 0

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов и говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заявиха днес пред журналисти, че конкурсите в ММС (министерството на младежта и спорта) са правени по непрозрачен начин в последните 5 години и са печелени от едни и същи фирми и хора:

"Конкурсите за последните пет години са правени без външни оценили и критерии за участие. В конкурс на ведомството за тази година са участвали около 120 организации, от които печелят 35, като няма разлика в недостатъците в проектите на спечелилите и на загубилите. Явно конкурсът се прави при пълен субективизъм. В конкурс по една от програмите четири фирми печелят по 670 000 лева, като при три от фирмите има свързани лица", разкри Кузманов.

"Основи играчи в тези програми от 2017 до 2020 година са почти едни и същи, като някои са спечелили милиони левове. Сред тях са федерацията по ММА и спортен клуб "Ипон", и то по програма насочена за младежта, а не толкова към спорта".

"Докато сме в това правителство тази грозна практика ще бъде прекратена и конкурсите ще се правят прозрачно с външни оценители", обеща министърът.

"Става дума за пари, които трябва да се дават за младежки дейности и за превенция от хазарт и наркотични зависимости. Има фирми, които печелят с почти идентични проекти всяка година и така пета поредна година. Тази година фирмите, които печелят финансиране до такава степен са им сходни проектите, че спокойно може да се каже, че са печатани на един и същ принтер и лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство. Парите са раздавани по, меко казано, съмнителен начин", заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев и добави:

"Три от четирите фирми, които печелят големите суми от по 670 000 лева тази година, са свързани с едно лице - Петър Коларов, който работи в медия. През всичките тези години спортен клуб "Ипон" е вземал пари по програмата за неправителствените организации. Друг спортен клуб, ММА на Станислав Недков, така нареченият Стъки, е вземал по 200 000 лева годишно за финансиране на клуба, но и отделно е взел 220 000 лева като неправителствена организация, от които 120 000 лева през тази година. От това се вижда защо Стъки протестира пред президентството, а не пред министерството на спорта"

"Министерството е изготвило Проект на Национална стратегия за младежта (2021-2030). Тя има за цел да дефинира основните и специфични цели и приоритети на държавната политика за младежта както и мерките за тяхното постигане", завърши министър Андрей Кузманов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички