Новият стадион на Славия с виза за проектиране


Новият стадион на Славия с виза за проектиране
Снимка: БГНЕС

3093 0

Проектът за нов стадион на мястото на сегашното съоръжение на футболен клуб Славия в София вече има издадена виза проучване и проектиране, информира "24 часа". Тя е издадена от главния архитект на София Петър Диков преди месец.

"Визата е за урегулирания поземлен имот на сегашния стадион. Тя не се отнася да обслужващата инфраструктура, като паркоместата например", обясни Диков.

Според него, ако България иска да е домакин на мачовете от европейското първенство по футбол през 2020 г., дър­жавата, БФС, общината и инвеститорите трябва да се съберат и да направят в най-кратки срокове план за ангажиментите на всяка от страните за изготвяне на комплексно решение.

Той посочи, че липсата на комплексно решение е бил един от основните проблеми, които УЕФА е посочила в доклада си по повод кандидатурата на София.

"Докато не се направи ясна координация, няма как да получим домакинство. Ако искаме кандидатурата на София да е успешна, трябва в много кратки срокове да се придвижат всички необходими процедури", заяви Диков.

Според него това ще се случи вероятно след изборите, когато заработи новото правителство, тъй като държавата също трябва да поеме ангажименти. Задачите на общината пък са да осигури транспортното обслужване и нужната инфраструктура около новия стадион. Диков обясни, че тепърва ще се решават тези въпроси и ще се направят нужните промени в устройствените планове.

"Инициативата в този процес обаче трябва да дойде от БФС. Общината многократно е заявявала, че трябва да се намери решение на проблема със стадионите. В София има 8 стадиона, но нито един не отговаря на изискванията на УЕФА. Виждате, че дори за груповата фаза на Шампионската лига се налага да се покрият един куп изисквания, за да може Лудогорец да играе на националния стадион мачовете. Ако някога се осъществи мечтата на много българи наш отбор да премине групите, ще се окаже, че той трябва да отиде да играе в Скопие или в Букурещ. Това е срамно за държавата", смята Диков.

УЕФА направи остри забележки по отношение на кандидатурата ни, като най-големите бяха точно към стадиона. В проекта имало недостатъчно тоалетни, места за журналисти и задължителни за подобен форум съоръжения. Това обаче можело да бъде преодоляно, вярват в БФС.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички