Най-големият минус на системата ВАР в Първа лига - разкрит!


Най-големият минус на системата ВАР в Първа лига - разкрит!
Снимка: SportLive.bg - личен архив

636 0

Вече до голяма степен свикнахме, че най-сетне и в българската Първа лига бе въведена системата ВАР. Месеци след дебюта на технологията по родните терени, сякаш става ясен най-големият недостатък.

Той си пролича за първи път по време на двубоя между Царско село и Левски. А причината за това е... заснеженият терен. Когато е налично това условие, ВАР няма да може да се използва за засади, което всъщност е една от най-важните му функции.

Технологията не може да калибрира линиите по терена, защото те се боядисват в червено, за да се отличават от снега. И това ни очаква всеки път, когато има заснежаване по игрището. Още преди двубоя между "царете" и "сините" двата тима бяха уведомени за това.

Протоколът сочи, че при подобни случаи задължително клубовете трябва да бъдат уведомени за това, че ВАР не разглежда засади. Дори това да се случи в течение на двубоя (ако за второто полувреме завали сняг, тогава трябва да се уведомят двата тима).

"Технологията за засада никъде не се използва, когато има заснежени терени" - уверяват от Hawk-Eye, с която БФС има сключен договор. Тепърва ще ставаме свидетели на тази особеност, тъй като мачове ще има до 20 декември (двубоите се подновяват през февруари, когато също не е изключено да има заснежени терени).

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама
Избрано от Кратки истории

Жените на Шави: Майка му го задържа 18 г. в Барса, съперничи за съпругата си на съотборник

Миналата вечер треньорът на Барселона Шави изуми футболния свят с убедителната победа над не кой да е, а над...

Реклама
Най-четени новини

виж всички