МВР се оплете в неистини в опит да оправдае несправянето си с протеста срещу БФС


МВР се оплете в неистини в опит да оправдае несправянето си с протеста срещу БФС
Снимка: Alexandar Karamfilov / LAP.bg Пламен Рангелов

697 0

МВР, СДВР и техните началници продължават да си противоречат сериозно в опит да оправдаят насилието и употребата на водно оръдие срещу феновете на протеста срещу БФС. Както и да извинят липсата си на действия по предотвратяване на ексцесиите, които избухнаха на 16 ноември.

В писмо на директора на МВР - Калин Стоянов, до депутата на "ПП ДБ" - Кристина Петкова, станало явно по време на парламентарния контрол, вътрешният министър посочва, че в СДВР не е постъпвала информация за участието в протеста на футболни агитки или футболни клубове.

"Фенове на футболните отбори не са заявявали присъствие на протеста под форма на отделни агитки или ултраси с определена клубна принадлежност", пише Стоянов до Петкова.

В коренспонденцията обаче, която шефът на БФС - Борислав Михайлов, предостави на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта по време на своето изслушване, се вижда, че още на 31 октомври, 16 дни преди протеста, СДВР праща писмо до БФС, в което ги уведомява за очаквано присъствие на агитки от цялата страна.

Същото писмо е приложено от футболната централа в коренспонденцията им с УЕФА, която излезе с препоръки мачът да се играе извън София и без публика. Документите на Михайлов разкриват и че с неговите колеги още от 24 октомври са обсъждали заявения във Фейсбук протест, а също и рисковете от безредици.

От писмото се разбира и защо от Столичната дирекция на полицията не са предприели мерки за разделяне на запалянковците. "При придвижването на участниците в протеста, голяма част от тях не са били с отличителни знаци, дрехи или други, показващи пристрастие кьм даден футболен клуб, поради което е било невъзможно разделянето им", пише Стоянов. МВР призна и че няма доказателство за сбиване между агитки на протеста.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички