Мартин Петров за трудностите пред българите в чужбина и чужденците в Първа лига


Мартин Петров за трудностите пред  българите в чужбина и чужденците в Първа лига
Снимка: Getty Images/Guliver

1541 0

Един от най-популярните български футболисти от близкото минало Мартин Петров даде интервю пред "Код спорт". То бе излъчено сега, но заснето преди официално да стане ясно, че е в екипа на Димитър Бербатов за кандидат за БФС и не е коментирал по темата. Петров засегна казуса с българските играчи в чужбина и чуждестранните такива у нас.

"Както аз, така и Стилиян, така и Бербатов, така и другите момчета, които са се сблъскали и дълго време са играли в чужбина, знаят за какви изисквания става въпрос към нас. Все пак да не забравяме – да, чужденец си, колкото и да е, винаги имат едно наум. Българин си, не си сърбин, не си бразилец. Не идваш от някаква световна футболна сила, за да си кажат „уау“ и да имаш някакъв кредит на доверие. Трябва да си го извоюваш със страшно много труд и най-вече да си постоянен, защото при едно най-малко колебание, сме усещали всички ние, веднага си леко вън от състава. Но с качествата и с труда, който полагаш, отново се връщаш. Това е хубаво, в крайна сметка така се изграждаш, така се каляваш.

В България лошото, което ми прави впечатление е това – Лудогорец – ЦСКА играха преди няколко кръга и от 22 футболисти, имаше един българин. Националният селекционер Ясен Петров на трибуните гледаше примерно как Десподов загрява. Неприятно е това, но винаги съм казвал, че ако се взимат наистина класни чужденци, които да правят разликата, както смея да твърдя, че ние в определени моменти сме го правили в нашите отбори, съм „за“, защо не, вдигат класата. Но когато взимаш чужденци, само и само защото е чужденец или не си 100% убеден, че той ще ти свърши работа, но примерно е минал през Барселона или през ПСЖ в някакъв филиал, втори отбор, това е било преди 4-5 години примерно. И ти го взимаш и очакваш да направи някаква разлика! Даваш му хубав договор, идва момент, в който решаваш, че този играч не става, но какво правиш, когато си подписал с него за 3 години?

Същевременно юноши и деца, които вече са достигнали нивото, могат и трябва да се сблъскат с българския футбол, не им се дава шанс. Или им се дава шанс в един или два мача. Много добре знаем, че особено юноша, момче на 17-18-19 години още не е изграден като футболист, тепърва се сблъсква с българския футбол, с българската действителност. Едно е да играеш в юношеските групи, друго е в българския футбол, на каквото и ниво да е, в каквото и състояние да е, ти се сблъскваш с мъжкия футбол. Викне ти някой, подвикне ти някой съотборник, ти се стъписаш. След първия, втория мач, той не става. Няма как – трябва да се дава шанс на тези момчета. Особено отбори от средата на таблицата, от „златната среда“, които не играят за нищо. Трябва да се дава шанс на тези момчета, защото това е бъдещето. Нека не ми казват, че нямаме таланти! Аз съм убеден, че има! Просто трябва малко повече да се разчита на тях.

Какво правим – взимаме чужденци и казваме, че ще атакуваме Шампионска лига или Лига Европа. Но идват юли и август квалификациите и те отстранява някакъв македонски или албански отбор, който не сме го и чували. Какво правиш после с този отбор? Какво гониш? И другата година почваш да правиш нов отбор. За мен това не е правилно, това е лично мое мнение. Има си ръководители, нито съм близо, но не мога да разбера защо е тази политика. И тя не е от една или две години. Нямам нищо против чужденците, стига да са наистина качествени, както примерно проектът Лудогорец в близките години направи. Там се взеха качествени чужденци и затова имаха успехи. За всички ни е ясно, че се вложиха много пари, не знам и там по каква методика работят, но се вложиха много пари, взеха се класни чужденци, класни треньори и резултатите не закъсняха" - заяви Петров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички