Лечков нарече "безотговорно" ставането на Любо Пенев от стола


Лечков нарече "безотговорно" ставането на Любо Пенев от стола

1022 0

"Решението на Любо Пенев да стане демонстративно от стола е леко безотговорна позиция". Това заяви вицепрезидентът на БФС и отговорник за националните отбори Иордан Лечков пред вестник "24 часа".

"Подкрепя се треньорът. А не оттук-оттам кой ли не да ми се обажда. Кой разбира, кой не разбира, ми дават съвети. Като толкова много разбират, да дойдат да седнат на моето място. Да заповядат. Ето го мястото, свободно е", заяви Любо на първата си пресконференция след заседанието на изпълкома и преди евроквалификацията с Малта. А през това време се измести на съседния стол, освобождавайки своя, за да визуализира думите си.

"Критикувам футболистите, но и за треньорите и щаба винаги трябва да сме с мисълта за престижната роля да водиш България. Затова определям позицията за недомислена. Отдавам я и на напрежението, което ескалира с поредица от лансирани тези по медиите. Аз съм бил против Любо. Напротив, аз се наложих в изпълкома Любо да стане селекционер. Критикувам всяко нещо, което не ми харесва, но това не значи, че треньорът няма моята подкрепа. Нещата просто трябва да се казват с истинските им имена. А не само президентът и вицепрезидентът да обират негативите и да трябва да се отзоваваме като пожарникари да гасим огньове.

Но като вечен оптимист ще си позволя да се пошегувам - когато е опасан от интриги, националният отбор винаги е успявал да се обедини, да се вдигне и да постигне резултати", добави Йордан Лечков.

Отговорникът за националните отбори Иордан Лечков изтъкна и своите виждания за промяната на лицето от доста позитивния облик в предишния цикъл до настоящите негативи.

"Това, което ни липсва в чисто футболен аспект, са динамиката, агресията в играта и борбата за първа и втора топка. Иначе на първо място ни липсват точки. Но с оглед европейските стандарти най-вече ни липсва добра игра. Видяхте ли Фарьорските острови как биха Гърция? На фона на изравнените сили в Европа наистина изпитваме липса на добра игра на европейско ниво. Но трябва да осъзнаем къде се намираме -и футболистите, и футболните хора. И да бъдем по-отговорни", заяви Лечков.

"Не може ден преди мача да имаме 100 продадени билета -това е най-големият лакмус за слабата игра. Защото хората дадоха своя кредит на отбора срещу Хърватия. Но самите играчи си загубиха доверието, не само заради загубите, но и заради поведението. Пожелавам им да намерят пътя да върнат доверието. Аз на този стадион съм играл само пред пълни трибуни и с още толкова хора отвън", продължи вицепрезидентът на футболния съюз.

Относно новата цел, поставена от изпълкома пред националите и треньорското ръководство - опит за стигане на Евро 2016 чрез третото място в групата и бараж, Лечков заяви: „Нямам против да стане така и да се класираме трети в групата. Но в отбора трябва да са наясно с някои неща. Първо - с такава игра няма как да спечелим баража, срещу който и да се паднем. Второ - без промяна на поведението и играта изобщо не съм убеден, че ще стигнем до баража. Не искам думите ми да се тълкуват като негативизъм, а като критика с цел пределна мотивация и поемане на отговорност на терена. Всички футболисти трябва да са на върха на възможностите си, защото се вижда и че нямаме някакво бляскаво представяне по клубовете на основни играчи. А още от клуба трябва да се дава заявка за израстване, което да се показва в националния отбор.'

"Срещу Малта е ясно. че трябва да се вземат трите точки,че трябва да се върне самочувствието. Но най-важното е да се покаже добрата игра. която искат фено-вете. Само така отборът може да ги накара да им повярват отново преди домакинството на Италия през март. А вече за този мач ще има цели пет месеца, през които треньорското ръководство да намери най-добрата стратегия за противопоставяне на фаворита в групата", завърши Йордан Лечков.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички