"Комунистически, ужасни и нехигиенични" - в Румъния не спестиха нищо за националния стадион и "Армията"


"Комунистически, ужасни и нехигиенични" - в Румъния не спестиха нищо за националния стадион и "Армията"
Снимка: Кристиан Гърев

13911 0

Румънското издание "Gazeta Sporturilor" посети стадионите, на които ФКСБ и Сепси ще играят в Лигата на конференциите в София. А именно Националния стадион "Васил Левски" и стадион "Българска армия". Очеркът за двете съоръжения обаче никак не е приятен, като част от определенията за тях са "комунистически" и "ужасно".

"ФКСБ се завръща в София на стадиона, който предизвика най-големия европейски шок за последното десетилетие! Става въпрос за отпадането от плейофите за Шампионска лига през 2014 г., когато загубиха драматично при дузпи от Лудогорец, с това започва изданието си очерка", като след това продължава с описанията.

Комунизъм и рекорд, поставен от Лепа Брена

"Арената несъмнено е комунистическа, като е покрита само малка част от официалната трибуна. Разполага с общо 43 230 седящи места и е дом както на ЦСКА 1948, така и на националния отбор на България, както и място за състезания по лека атлетика.

Освен футболни срещи и състезания по лека атлетика, стадионът в столицата София е домакин на състезания по джудо, гимнастика, баскетбол, бокс, фехтовка и тенис на маса, тъй като разполага и с други зали. Тук се провежда и Европейското първенство по баскетбол през 1957 г. Арената с 43 000 места разполага с фитнес зала, конферентни зали и места за събития, както и няколко ресторанта.

120 000 зрители е рекордът за всички времена на стадион „Васил Левски" в София! Само че не е отбелязан на футболен мач, а на концерт. Това се случи на 24 юли 1990 г., когато на арената свири Лепа Брена, един от най-известните и успешни гласове в Югославия през 80-те години", пишат в северната ни съседка.

Бърза разходка до дома на ЦСКА

От изданието допълват, че от "Васил Левски" до "Българска армия" има само 750 метра, които може да се извървят за по-малко от десет минути.

"На "Българска армия", както го наричат, има много по-малко места от арената, на която ще се играе ФКСБ. Тук има малко под 23 000 места, две хиляди от които покрити. Докато го гледате, имате впечатлението, че сте в Букурещ, на стадиона на Динамо. Седалките са червени и бели, тунелът, който води до съблекалните е идентичен, има и огромна лекоатлетическа писта. Спортният комплекс включва, в допълнение към основното футболно игрище, тенис кортове, баскетболно игрище, но и съоръжения за гимнастика, както и музей на отбора, който съхранява всички трофеи, спечелени във времето".

"Изглежда ужасно и е изоставено от властите", е становището на румънската медия, като се разказва историята на стадиона.

"Първоначално построен през 1923 г., стадионът е модифициран през 1967 г., след това възстановен през 1982 г., когато е инсталиран и нощният клуб. И оттогава властите са вдигнали ръце и не инвестират. Това са райони, пълни с мръсотия, нехигиенични и трудно поносими за обонянието! Един сектор на стадиона е в изключително лошо състояние, като от години е напълно затворен, а много зони са вандалски нападнати от хулигани и ултраси на отборите, идващи на "Българска армия".

В края на материала е описан и проекта за новия стадион на ЦСКА, както и че "червените" са в процес на различни разрешителни, за да се започне реконструкцията за "новото бижу", което очаква клуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички