Когато след загубен бас италианският колос Интер ожени Димитър Пенев


Когато след загубен бас италианският колос Интер ожени Димитър Пенев
Снимка: LAP.bg, cska.bg / колаж на SportLive

21126 0

Димитър Пенев безспорно е една от най-значимите фигури в историята на българския футбол. 15-годишната му футболна кариера започва в Локомотив София, но само две години по-късно преминава в ЦСКА, за да се превърне в една от най-големите легенди на "армейците". Макар и да е избиран два пъти за Футболист №1 на България, Пенев жъне много по-големи успехи като треньор.

Най-големият успех в богатата футболна кариера на Пенев е четвъртото място на България на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 година. Тогава Пената е национален селекционер и с основни заслуги за историческото класиране, което и до днес остава най-големият футболен успех за България. Завладян от футбола, Стратега оставя на заден план личния си живот и без малко да остане ерген.

Загуба на ЦСКА от Интер става причина Димитър Пенев да се ожени

Още: Албанец е единственият футболист, вкарал 100% от дузпите в кариерата си

Днес Пенев се радва на щерка, внучки и дори правнучки, но всичко това можеше да бъде различно, ако не бе една загуба на ЦСКА от Интер през далечната 1967 година. Тогава "червените" стигат до исторически полуфинал в Купата на европейските шампиони и правят престижен "хикс" с Интер в Милано. Следва реванш в София, който отново завършва при равен резултат.

УЕФА решава да се играе решаващ трети плейоф между ЦСКА и Интер, който се провежда на италианска земя - в Болоня. Именно преди този мач съотборникът и близък приятел на Димитър Пенев - Борис Гаганелов, увещава Пената да се оженят за своите приятелки Вяра и Надежда, които са близначки. Тогава чичо Митко е само на 21 години и не знае дали иска да загърби ергенския си живот, тъй като е още много млад.

Басът, който хваща Димитър Пенев преди решаващия мач с Интер

Още: Как Гриша Ганчев "плати" за централен защитник в Литекс с пълна кола със сокове

За да реши какво да прави, Пената се хваща на бас с Гаганелов, че ако ЦСКА победи Интер в третия мач, ще остане ерген. Ако ли не - ще вдигне сватба. Така и става: Интер побеждава ЦСКА в третия мач с 1:0 и Пенев трябва да спази уговорката си. Той и Гаганелов се женят заедно край хотел "Рила", където с автобус пристига и целият отбор на ЦСКА. Любопитното е, че в същия ден ЦСКА има мач, а двете булки излизат с булчинските си рокли в центъра на игрището.

На снимката: Легендите на ЦСКА от 1967 година в клубния музей на "Армията" (2017 г.)

Само два дни след сватбата Пенев заминава на лагер с националния отбор, но малко след това разбира от майка си, че Надя е избягала. Причината - младоженката не е свикнала да бъде далеч от сестра си и се прибрала в родния си край. Димитър Пенев все пак успява да я убеди да се върне и двамата заживяват щастливо, като се радват на успешния си брак в продължение на повече от половин век. 

Още: Четвърт милион ДОЛАРА през 20-и век: Христо Стоичков удари "златна мина" с 1 гол (ВИДЕО)

Какво ли щеше да стане обаче, ако ЦСКА бе победил Интер в онзи паметен мач в Болоня? В миналото Димитър Пенев е споделял болката си, че не игра финал за КЕШ с ЦСКА. Финалът обаче надали щеше да му даде семейното щастие, на което се радва толкова години. Пенев, който е играл само за два отбора в кариерата си - Локо София и ЦСКА, е харесан от Интер през 67-ма година, но тогава на практика държавата решава дали можеш да напуснеш границите на страната, или не.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички