Класациите на SportLive: Кои са отличниците в иначе слабата за българския футбол 2019 година?


Класациите на SportLive: Кои са отличниците в иначе слабата за българския футбол 2019 година?
Снимка: колаж: SportLive

5600 0

В края на годината е време за равносметки, а българският футбол изпраща година на сериозни проблеми, катаклизми в ръководния орган БФС, нов провал на останалите да настигнат Лудогорец и така нататък. Но нека се насочим към нещо положително, а именно към най-заслужилите футболисти за 2019 година (да, има такива). Годината в по-голямата си част определено не беше успешна за родния футбол, но въпреки това имаше играчи, които определено се отличиха с изявите си. Ето и избора на журналистите на SportLive.bg за най-добрите представители на този спорт през изминалите 12 месеца: 

Изборът на Адриана Димитрова

1. Антон Недялков

Въпреки младостта си, левият бек има сериозен опит на високо ниво във футбола. Може обаче да се каже, че в Лудогорец, и то точно през 2019 година, Недялков разви напълно своя потенциал. През годината защитникът показваше постоянна игра и силни изяви, както в Лудогорец, така и в националния отбор. Показателен е фактът, че в негово отсъствие записахме големия резил срещу Англия, а феновете бяха силно притеснени за липсата му в този мач.

През сезона в Първа лига е записал 15 мача, като единствената причина за отсъствието му в другите 4 са контузии. Несменяем титуляр и в Лига Европа. В този турнир той записа впечатляващо постижение - стана вторият играч с най-много асистенции - 3. Трябва да се отбележи и че със своя прогрес през 2019 година Антон записа най-високата си стойност на трансферния пазар, откакто играе футбол. В момента бекът се котира срещу 2,7 млн. евро. Да не забравяме и че е шампион на България.

2. Димитър Илиев

31-годишният капитан на Локо (Пд) също играе най-добрия си сезон в кариерата в любимия си клуб. Неслучайно той започва в 89% от мачовете на своя тим през сезона дотук. Стабилен, уверен, той нерядко решава мачовете на своя Локомотив. През сезона дотук е вкарал 10 гола и е направил 3 асистенции. Димитър стигна и до националния отбор (макар и да не изигра и минута) и помогна много на "смърфовете" да спечелят Купата на България.

3. Станислав Иванов

Нападателят показа сериозно израстване през отминаващата година. Превърна се в несменяем титуляр, вкара 8 гола за "сините" в първенството, с които изкова 3 от 13-те им победи дотук. Показва самочувствие на терена, участва в различните фази на играта, бори се до последната минута в повечето мачове на Левски дотук. Не е случайно, че през 2019 година Иванов вдигна не само цената си (най-висок показател досега), но и интереса към себе си. Станислав показва силна игра и в младежкия национален отбор, като срещу силния отбор на Полша в квалификациите за Eвро 2021 вкара 2 гола и подаде за третия.

Изборът на Стефан Йорданов

1. Станислав Иванов

Младият талант на Левски изумява с изявите си в българското първенство и изигра ключова роля за голяма част от успехите на "сините" през годината. Едва на 20 години футболистът показва потенциал, който ако съумее да разгърне докрай, то един ден спокойно може да заиграе в някои от най-добрите отбори на Стария континент. Иванов е изцяло фокусиран върху изявите си на терена, а това си проличава и от все по-резултатното му представяне - цели осем гола за есенния дял в Първа лига.

2. Антон Недялков

Ако има футболист, който да е показал постоянство през целия сезон за шампиона Лудогорец, то това е Антон Недялков. Защитникът бе най-добрият роден футболист в редиците на "орлите". Именно с негова помощ Лудогорец спечели родния шампионат и успя да се класира за Лига Европа. "Зелените" са допуснали само осем гола през новата кампания, за което има заслуга и Недялков. Непрестанните му пробиви по фланга пък доведоха до не малко попадения в противниковите врати.

3. Димитър Илиев

Капитанът, който се прояви като най-голям лидер през 2019-а - това е Димитър Илиев. Нападателят на Локомотив Пловдив е с ключова роля за резултатността на "смърфовете" през сезона, като дори е лидер при голмайсторите в Първа лига с 11 попадения. Илиев взе участие в 19 от общо 20 мача за своя отбор и с неговото дейно участие "черно-белите" все още са в битката за титлата, заемайки третото място в подреждането.

Изборът на Росита Иванова

1. Димитър Илиев

Капитанът на Локомотив Пловдив изпраща, може би, най-силната си година в своята кариера. Въпреки че в шампионата пловдивчани имаха проблеми в края на миналия сезон, това едва ли някой ще го помни заради историческия финал за Купата на България. „Смърфовете“ победиха големия си съперник Ботев Пловдив на финала и грабнаха за първи път трофея. А големият лидер в този отбор е именно Митко Илиев. Великолепното му представяне продължава и през този сезон, като има основно заслуга и за фурора, който прави неговият отбор в първенството. В 19 двубоя има 11 гола и е сред най-силно представящите си играчи пред последните 12 месеца. Немалко критики заради него отнесоха и че повиквателната в националния отбор дойде прекалено късно и дори не успя да запише минути. Ако това му представяне продължи, то със сигурност обаче ще се надява да намери място в плейофите през пролетта.

2. Антон Недялков

Крайният бранител има „привелигията“ да е сред малкото българсло играчи, които успяват да се наложат в Лудогорец. Малко след привличането си вече си заслужи титулярното място и от тогава е несменяем титуляр. Освен сред най-добрите играчи в защита, Недялков има и важна роля в атаката на шампионите, като неведнъж е асистирал и за важни попадения. Затова и в края на септември успя да попадне в идеалния отбор на кръга в Лига Европа, което не се постига много често от роден играч. Той обаче липсваше във важните мачове за националния отбор срещу Англия и Чехия заради травми и там все още не може да покаже постоянно си добро представяне, както при разградчани.

3. Станислав Иванов

Една от най-големите критики към Първа лига е, че отборите се стремят към трансфери на чуждестранни играчи и не налагат достатъчно свои играчи. Пример, че ситуацията трябва да се обърне е играчът на Левски – Станислав Иванов. Младокът се наложи в титулярния състав от началото на сезона, като има 25 двубоя и 8 гола за „сините“. В последната половин година Стаси показа много голямо изсрастване, а и изглежда, че работата му по време на тренировките е впечатлила Петър Хубчев, който залага на него. Силното му представяне за клубния отбор се пренесе и за младежкия национален отбор, който изигра много силни двубои по пътя за Евро 2021. Неслучайно и от „Герена“ вече обявиха, че нямат намерение да се разделят лесно с таланта си, а през зимата е дори изключено.

Изборът на Кристиан Иванов 

1.Пламен Илиев 

Пламен Илиев се завърна в България след престоя си в Румъния. Пацо Тигъра, както е известен стражът сред българските запалянковци, облече фланелката на тогава 7-кратния шампион на страната - Лудогорец, за да помогне на "орлите" да завоюват 8-ата си поредна титла. Трансферът от Астра (Гюргево) по посока Разград се осъществи в първите дни на 2019 г.

Освен спечелената титла, Суперкупата на България също отиде на сметката на Пламен Илиев и компания. За този сезон стражът има 14 срещи за "орлите" в Първа лига, като е записал цели 8 "сухи мрежи". Освен че разградчани маршируват към нова поредна титла, те съумяха да излязат от групите на Лига Европа, за да си осигурят сблъсък с Интер на 1/16-финалите. Всичко това е възможно благодарение на страхотните намеси на Илиев, който безспорно е най-качественият български страж в момента. В двубоите с националната фланелка също се отличи със спасявания от световна класа, а немалкото допуснати голове в никакъв случай не могат да тежат на неговата съвест.

2. Антон Недялков

Антон Недялков олицетворява думата постоянство. Футболистът на Лудогорец е сред най-важните за тима, като във всеки един мач се представя на ниво. Той може да играе както отляво на отбраната, така и в центъра, като е използван на двете позиции спрямо нуждите на отбора. Рядко е тормозен от контузии, което му позволява да е налиния и за „орлите“, и за националния отбор по футбол на България винаги, когато трябва. Несъмнено 2019-та година бе една от най-силните в неговата кариера. Освен всичко друго, вече има и достатъчно опит със своите 26 години.

3. Георги Илиев

Няма как да не отдадем заслуженото на този огромен български играч, който ще остане в историята на родния футбол като човекът, изиграл най-много срещи. Годината започна тежко за него със скандалите в Черно море, но той реши да не се отказва и продължи да практикува професионално любимия си спорт на 38 години. Локомотив (Пловдив) му предостави възможността за това, а той му се отплати със себераздаване. Записа последния си двубой в края на тази година срещу Левски. Едно голямо БРАВО за Георги Илиев!

Изборът на Десислав Лафчиев

1. Антон Недялков 

Трудно ми е да отлича някой супер категоричен победител в тази класация, затова ще избера Антон Недялков. Игра стабилно през годината, стана шампион с Лудогорец и бе почти несменяем титуляр за разградчани и националния отбор по футбол. Може би един от най-големите му успехи през годината бе, че не участва в унизителната загуба от Англия с 0:6.

2.Пламен Илиев

Въпреки че допусна по 6 гола във вратата си два пъти в рамките на по-малко от месец, Илиев игра силно през тази година. Подобно на Недялков стана шампион с Лудогорец в Първа лига и заслужено е титуляр на вратата на разградчани и националния отбор по футбол.

3.Димитър Илиев

Българския Оливие Жиру е интересен случай – като че ли започна да играе все по-добре с напредването на възрастта му. Бе в основата на израстването на Локомотив Пловдив през последната година и с основна заслуга за спечелването на Купата на България и 3-тото място в класирането, което „смърфовете“ заемат към този момент.

Изборът на Иво Вецев 

1. Димитър Илиев 

С всичко, което се случи в българския футбол за последните 12 месеца, най-голямо недоумение продължава да буди липсата на минути за Димитър Илиев с фланелката на националния ни тим. Той не само изведе Локомотив (Пловдив) до Купата на България, но е и в основата на силните изяви на "смърфовете" в първенството. Пловдивчани в момента са на 3-о място, а капитанът на тима е голмайстор в шампионата с 11 гола, а към тях има и 5 асистенции. И въпреки всичко това все още не е дебютирал за България. Престъпление срещу нападателя! 

2. Антон Недялков 

Един от малкото футболисти, които показаха константна форма през цялата година. Независимо дали бе поставен на левия бек, или в центъра на защитата, бившият играч на ЦСКА се представи фантастично както на Лудогорец, така и за националния отбор по футбол. В година, в която нямаше много футболна радост у нас, Недялков беше един от малкото постоянни футболисти и имаше ключова роля в европейския поход на "орлите" в Лига Европа, както и за първото място на тима в Първа лига. 

3. Станислав Иванов 

Млади футболисти в топ отборите в България не виреят. Да се превърнеш в почти несменяем титуляр в тим като Левски, докато все още си на 20 години, е почти невъзможно. Станислав Иванов обаче е един от примерите, че родните тимове могат да залагат по-често на собствената си продукция от школата, вместо на недоказани чужденци, минаващи през България за паспорт или бързи пари (обикновено между 15 и 40 хиляди евро на месец, без да броим заплатите в Лудогорец). Младокът се вписа отлично в схемата на Петър Хубчев и има 8 гола и 4 асистенции, въпреки че в малко мачове може да използва най-силното си оръжие - скоростта, тъй като отборите играят прибрано срещу Левски. Ако продължи възходящата си линия и се опази от грешките на младите преди него, Стани го очаква голямо футболно бъдеще. 

Автор: Журналистите на SportLive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички