Георги Василев: БФС изяде Любо Пенев като крокодил


Георги Василев: БФС изяде Любо Пенев като крокодил

1402 0

Българският треньор Георги Василев даде интервю пред "Труд", в което говори за "А" група, БФС и уволнението на Любослав Пенев като селекционер на националния отбор.

- Загуби ли ЦСКА почва под краката?

- Напрежението е доста голямо и трудно се овладява. Последните резултати на ЦСКА са доказателство за това. Притиснати са от директен конкурент за титлата. Първенството се превърна в надбягване между два отбора. ЦСКА е добър тим, но продължава да личи, че е събран скоро. За почти половин година бяха направени много неща, но още има компоненти, които куцат. Затова и ЦСКА невинаги успява да спечели, когато е по-силен в мачовете.

- Съгласен ли сте с твърденията на "Армията", че съдиите влияят в полза на Лудогорец?

- Страничен наблюдател съм и не искам да влизам в подробности. Не са много фрапиращите моменти, в които ЦСКА е ощетен. Но не ме карайте да се ангажирам.

- Кои бяха грешките на мача ЦСКА - Лудогорец и на Марек - ЦСКА?

- В неделя в Дупница видях, че единият отбор само се защитаваше и не мина центъра. Имаше грешки, но ЦСКА трябва да се сърди на себе си, защото изпусна 100-процентови положения и дузпа. Мачът с Лудогорец беше изключително груб и грозен за гледане. Бих обвинил съдиите, че са прекалено мекошави. Това, че е дал два червени картона, не е достатъчно.

- Правилно ли е да се премират отбори, за да играят срещу конкурента за титлата?

- Не смятам, че е правилно. Но и не се нарушават футболните закони. Престъпление е, когато платиш на някой умишлено да загуби. Стимулирането на трети отбори отдавна го има в нашия футбол и затова не се впечатлявам.

- Убива ли конкуренцията си Лудогорец с подобни методи?

- Не сме открили Америка, това е световна практика. Ако сме единствените, да го коментираме. Силните финансово винаги излизат на преден план. Част от играта е. Отдавна не говорим за патриотизъм и уважение, дори за идеята футбол.

- Защо според вас Берое се съгласи да отложи мачовете си за купата, след като натоварената програма на Лудогорец може да е от полза за тима?

- Клубна политика е. Не знам кой диктува интересите. Бих попитал защо това не е било решено от БФС или от Професионалната лига, която администрира турнира? 

- Мислите ли, че може някой да спре Разград към четвърта поредна титла?

- Само ЦСКА. Този отбор никога няма да се примири да е втори.

- Възможно ли е трети тим да опита да се намеси в битката за титлата?

- Абсурдно е. Гледам играта, гледам точковия актив. Само ЦСКА може да е конкурент на Лудогорец.

- Резултатите на националния отбор проекция ли са на събитията в „А" група?

- Този факт отдавна сме го констатирали. В националния отбор трябва да има футболисти от „А" група, които да дават лицето. Първенството ни обаче не е на високо ниво. Каква връзка има тогава? Аз бих казал, че в последните 2-3 години националният отбор дръпна нагоре, показа игра. Да, някой ще каже, че сме четвърти в групата. Но който разбира от футбол, ще отчете - имаше хубави мачове, добри изпълнения. Прокрадна се надежда, че тимът ни върви нагоре. Вярно е, не надскочихме себе си. И стигаме до истинския отговор - нямаме достатъчно класа. За мен неправилно беше сменен Любо Пенев. Като колега ненавиждам начина, по който се подхожда. Ще направя едно сравнение - уволнението на Любо ми прилича на крокодилските сълзи. Кога плаче крокодилът? Когато изяжда жертвата си. Така е и сега. БФС изяде Любо като крокодил. Уволниха го и започваха да плачат колко бил качествен, но... Разчитаха, че ще си замълчи. Но Любо има собствено мнение и казва нещата в очите. Предизвика голям отзвук. Пенев, Костадинов и Лечков най-добре си знаят какво е между тях. Доказателство е, че във всяка професия няма само приятели. Сега обаче Сульо и Пульо се забавляват на техен гръб. Кой е ритал топка, кой не е. Кой е медиен спец, кой не е. Забравя се, че тези хора са определили цената си по друг начин - изградили са име в България, после за отишли в чужбина, заслужили са авторитет, защитавали са го. Имената им не могат да бъдат заличени.

- Какъв човек трябва да бъде назначен за национален селекционер?

- Мисля, че чужденец ще е грешка. Опитахме с Лотар Матеус и бързо видяхме резултата. Чужденецът не е за отбор, който е на дъното и се чуди как да отлепи. Той не може да влезе в атмосферата на футбола, да се разбере с футболистите. Винаги ще остане чужд.

- Ако за треньор се назначи Ивайло Петев, ще се справи ли?

- Не защитавам едно или друго име. Но не съм сигурен, че човек с две-три години стаж като треньор ще се справи. Кирил Домусчиев показа, че в Лудогорец всеки треньор ще има успехи. На този фон не могат да се правят крайни оценки. Петев отиде в Кипър, но се задържа около година. Сигурно е добър, но му трябва повече практика. Трябва да се сблъска с повече и различни проблеми във футбола. В националния отбор хората са с различно възпитание, манталитет и качества. Налага се треньорът да е обединяваща и мотивираща фигура и задължително да познава обстановката. Новият треньор трябва да знае, че в националния отбор всичко ври и кипи и той може бързо да изгори.

- Къде са грешките на Борислав Михайлов?

- Не съм аз човекът, който да му дава оценки. Знам си мястото в йерархията.

- Членовете на изпълкома почти не ходят на мачове от "А" група, ако не са техните отбори. Така ли трябва да е?

- Дискусията е дали въобще клубни президенти трябва да са в изпълкома. Не може и да са само бивши футболисти. Изпълкомът трябва да е обединение от хора, които да могат да ръководят футбола.

- Какво се случва с вас? Не дойде ли времето вие да поемете и националния отбор?

- Не вярвам, че някой ще се сети за мен. Гледам си семейството. Но не съм се отказал от треньорската професия. Следя всички тенденции, гледам непрекъснато мачове по телевизията. Но за националния отбор... Едва ли.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички