Георги Петков е най-възрастният действащ футболист през 2022 година


Георги Петков е най-възрастният действащ футболист през 2022 година
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

16417 0

Вратарят на Славия Георги Петков е най-възрастният играч в професионалния футбол в света за 2022 година. Това обяви Международната федерация за футболна история и статистика (IFFHS).

В мача срещу ЦСКА на 20 февруари миналата година стражът пази за "белите" на възраст 45 години и 343 дни. С това той е изпреварил втория в класацията Мохамед Абдел Монсеф, също вратар, но от Египет, който на 23 август е играл за Ал Итихад срещу Замалек на възраст 45 години и 198 дни.

Трети в този списък е боливиецът Даниел Вака, който също е вратар. Той е пазил за своя Роял Пари срещу Реал Санта Крус на възраст от 43 години и 324 дни.

Любопитното е, че мачът, с който Петков печели тази класация, бе единствен за него през изминалата година. Тогава той получи тежък удар в главата след сблъсък с Жорди Кайседо и бе откаран в болница с тежко комоцио.

За щастие, стражът се възстанови и реши да продължи с футбола. През март 2023 г. Георги Петков ще навърши 47 години. Ето какво каза за бъдещето си Петков през май 2022 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички