Фурнаджиев: Само професионалните клубове трябва да избират президент на БФС


Фурнаджиев: Само професионалните клубове трябва да избират президент на БФС
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

1048 0

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев заяви, че уставът на родната централа трябва да бъде променен и само професионалните клубове у нас да имат право да избират неин президент. Той допълни, че според него първата възможна дата за Конгрес е през юни, но не може да каже доколко има смисъл да бъде избрано ново ръководство, което да е с мандат едва шест месеца.

"Към момента е факт, че провеждането на Конгреса не е възможно и няма човек, който да каже кога ще е възможно. Един Конгрес предполага събиране на около 700 души в една зала, но това е забранено. Нашето желание да има Конгрес е от около година и няколко месеца - когато някои от нас подадохме оставки. Тогава това бе невъзможно, тъй като предстоеше прелицензирането на клубовете. След това пък дойде коронавирусът. За да има възможност да се проведе дигитален Конгрес, трябва да се промени уставът", коментира той пред bTV.

"България е една от малкото държави, в която всички клубове избират президент. В повечето случаи в чужбина право на глас имат само професионалните клубове, а при нас са всички. Уставът е такъв още от 1998 година. Лично аз смятам, че той трябва да се промени и ръководните органи да се избират само от професионалните клубове, но това предложение трябва да бъде гласувано първо от всички членове. Въпросът е дали те ще решат да го гласуват. Ако бяха 32 клуба, по-лесно щяха да се разберат помежду си кой да е президент, докато при 650 е по-трудно. Също така няма как да бъде контролиран вота", допълни бизнесменът.

"Според мен към момента първата възможна дата за Конгрес е към юни. Затова и поставих темата за дискусия - има ли смисъл да се проведе Конгрес и да се избере ръководство, което ще бъде с мандат 6 месеца. Януари месец догодина трябва да има редовен Конгрес. Това временно ръководство няма да може да вземе никакви решения. Това, че моето мнение е такова, не значи, че останалите членове на Изпълкома са съгласни с него. Нямам фаворит за президентския пост, тъй като още няма официални кандидатури", сподели още Фурнаджиев. А върху какво предложение, което ще засегне ЦСКА и Лудогорец, умуват в БФС вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички