Етър (Велико Търново) става днес на 98 години


Етър (Велико Търново) става днес на 98 години
Снимка: http://etarvt.bg/

2536 0

Днес се навършват 98 години от основаването на футболен клуб Етър (Велико Търново). На 24 април 1924 г. в сградата на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се свиква общо събрание на футболните деятели. Целта е съществуващите вече клубове в града да се обединят. Всички са “за”, а полемики предизвиква само името на бъдещия клуб – “Янтра”, “Орлов връх” или “Етър”. След горещи спорове надделява мнението клубът да бъде наречен на славянското име на река Янтра - Етър.

Името “Етър” идва от наименованието на реката Янтра, чието име е гетско и звучи като Атрюс. Етър пък означава „бърз“, „буен“ и именно с това име наричат река Янтра около Габрово.

Прякорът на отбора е „болярите“. Етър е един път шампион на България през 1991 година, но отпада още на 1/16-финал от турнира КЕШ, и два пъти бронзов медалист през 1989 и 1990 година. Също през 1991 отборът печели и Купата на БФС, а през 1995 година завоюва и Купата на ПФЛ.

Стадионът на Етър във Велико Търново се казва „Ивайло“. В клуба от старопрестолния град са играли куп известни футболисти, сред които Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Йордан Петков, Калоян Чакъров, които играят и за националния отбор на България.

В момента отборът на "болярите" се състезава във Втора лига, но е основен претендент за влизане в елита догодина, тъй като първите три отбора от втория ешалон се класират директно за Първа лига, а тимът, завършил на четвърта позиция, ще трябва да играе бараж с отбор от Първа Лига.

Ето как изглежда битката за оцеляване в елита на България

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички