Емил Костадинов: Изпълнихме всичко заложено през последния мандат


Емил Костадинов: Изпълнихме всичко заложено през последния мандат
Снимка: БГНЕС

1702 0

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов донякъде причудливо коментира факта, че не е видял изготвени програми от другите кандидат-президенти за БФС. Костадинов отчете позитивите и грешките на настоящото ръководство на футболната ни централа, признавайки, че сериозен пропуск е, че е било пропуснато да се каже на хората кои са точките, които са били заложени в началото на мандата.

Коща твърди, че те са изпълнени на 100% досега, макар конгресът, който трябваше да бъде редовен, трябваше да се проведе следващия март, но след решение на съда на 12-и октомври 2021-а предстои извънреден конгрес за президент на футбола ни.

"Изиграхме слаб мач срещу Литва. Очакванията бяха големи, но в крайна сметка националният отбор е все още млад и му трябва още време. Според мен този отбор има качествата да играе на голям форум", коментира Костадинов представянето на "лъвовете" след последния мач от световните квалификации, загубен с 1:3.

"От доста години не е имало извънреден конгрес, свикан по време на първенство и на квалификации. Очакванията ми са хората да дадат своя вот за кандидата, когото са избрали”, каза още Костадинов.

"Най-голямата грешка е, че не предоставяхме информация на футболната общественост за това, което сме направили. А това ръководство на БФС направи много. Не зависимо, че има още 3-4 месеца от мандата, почти на 100 процента изпълнихме програмата, която заложихме. Не виждам другите кандидати да имат такава програма, а искат само промяна, заяви футболният деятел.

"В ресора, в който се занимавам най-важното за мен лично е, че през последните близо две години направихме скаутско и треньорско звено, привлякохме двама нови треньори с професионален лиценз, които почнаха да наблюдават деца до 13-годишна възраст. В продължение на вече 7 месеца правят лагери - 4-дневни лагери, на които тренират деца най-вече от аматьорските отбори. Целта на всичко това е да стартираме академия към БФС, което никога не се правило досега. За мен това е нещото, което да придвижи футбола ни напред", каза още Костадинов.

"В България е прието всичко да се казва по медиите, но нашето отношение бе по-дискретно. Като цяло българската футболна общественост трябва да бъде осведомена много повече. Имаше упреци, че управленската структура на БФС е закостеняла, неефективна, но в нея вече работят много млади хора. Подмладяването на персонала е на лице. Трябва да се обединим с опозицията ръка за ръка и да работим. Защото ако предлагат добри идеи, трябва да се вслушаме в тях", заяви вицепрезидентът на БФС.

"По програмите на ФИФА или на УЕФА се отпускат средства само за определи неща и не могат да се изразходват за друго нещо. Имаше упреци, че не се влагат пари в развитието на женския футбол у нас. От УЕФА идват по 100 хил. евро на година, като за четири години ръководството на БФС инвестира над 1 900 000 лв. в тази структура. От 160 футболистки на полупрофесионално ниво, вече имаме държавно първенство от 16 отбора и три гарнитури женски национални отбори", сподели специалистът.

Костадинов коментира и предстоящия във вторник извънреден конгрес на БФС.

"Вече съм на четвърти конгрес, урните са прозрачни и са вътре в залата, където стоят делегатите, не са в тъмни стаички. Вотът е съкровен и личен акт и по устав трябва да бъде така. За интегралната бюлетина говорихме още преди две години, преди първия отложен извънреден конгрес заради пандемията. Това решение не е продиктувано от Изпълкома", каза членът на Изпълкома.

"Промяна се прави с програма, а другите кандидати нямат такава. Най-важното е хората, които работят за и във футбола ни да дават идеи, които да бъдат разглеждани от компетентните органи на БФС. Всяка опозиция има позитивни неща. Даже и да не успеят, трябва да продължат да дават идеи и насоки за развитието на българския футбол", добави вицепрезидентът на централата. 

Трябва да надградим дейността си с направата на ДЮШ академия към БФС, която е изцяло с футболисти от малките отбори. Основата и гръбнакът на футбола във всяка страна са аматьорските отбори. Трябва БФС да се оптимизира организационно, защото имаме клубове, които не са добре обгрижвани от нашите представители", завърши Емил Костадинов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички