Димитър Илиев: Най-шокиращото за мен бе какъв огромен ресурс се дава за спорт


Димитър Илиев: Най-шокиращото за мен бе какъв огромен ресурс се дава за спорт
Снимка: Министерство на младежта и спорта

675 0

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев даде малко повече подробности около финансирането на българските спортисти в хода на олимпийската 2024-а година. Той увери, че държавата е отпуснала по-големи средства за настоящата календарна година за всички български състезатели, които ни представят в олимпийски спортове или вече имат спечелена квота за Игрите в Париж през лятото.

Държавата дава много пари за спорт, но не може да отговори на очакванията на всички

"Най-шокиращото за мен, когато влязох в спортното министерство, беше, че видях какъв огромен ресурс разпределя държавата за спорт. Допреди това аз живях с мисълта, че не помага много на спорта. Държавата обаче няма как да отговори на очакванията на всички. Това, което тя прави е да се грижи да има един стабилен финансов ресурс за олимпийските спортове и състезателите, които ни представят в тя", сподели той пред БНТ.

Димитър Илиев смята, че държавата дава много пари на спорта

Още: Спортният министър обеща драконовски мерки за средствата, които ММС отпуска

"През тази година средствата, които ще бъдат разпределени, са в огромен размер. Всички федерации ще получат повече спрямо миналата година. Освен това отворихме достъпа до публични ресурси за повече федерации. Моята цел е да подсигурим добри условия за българските спортисти и особено за тези, които ни представят на олимпийски игри и световни първенства в олимпийски спортове".

"За да бъде финансиран от държавата, даден спортист трябва да покаже нужното ниво и да влезе в националния отбор на своя спорт. През тази година ние увеличихме драстично средствата за треньорите, защото искаме да върнем престижа на тази професия. Вдигнахме с близо 27% и средствата за спортистите, които вече са взели квоти за Олимпиадата. Аз вярвам, че тазгодишното разпределение на средствата е много добро, включително разполагаме и с резерв, който може да бъде използван при нужда", допълни още Илиев.

За състоянието на българския футбол

Той отново засегна и проблемите в българския футбол и по-специално тези в БФС. "Представителите на УЕФА и ФИФА изразиха желание да работят прозрачно в подкрепа на българския футбол. И двете организации обещаха да съдействат на БФС с всичко необходимо. На хората вече им е дошло до гуша. Вярвам, че футболната общественост ще избере своя нов лидер, който да я поведе напред, защото твърде дълго вече боксуваме на едно място", завърши Димитър Илиев.

Още: Спортният министър Димитър Илиев поздрави службите и коментира скандала с подкупа

Министърът на спорта оптимист за българския футбол след оставката на Михайлов

"Има пари, но няма кой да ги вземе": Спортният министър обяви премиите на шахматистките

Белгийски волейнационал: България ни нанесе най-тежката загуба в кариерите

Ще разреши ли ПСЖ на Килиан Мбапе да се раздаде за Франция? Звездата с жесток намек

34 държави, включително Франция, се обявиха против участие на руснаци и беларуси на Игрите в Париж

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички