България води на Франция в световните квалификации


България води на Франция в световните квалификации

2076 0

Франция е един от най-удобните съперници на националния ни отбор, когато дойде дума за световни квалификации. Нашите имат 5 победи в такива мачове срещу само три за „петлите". Както и знаменитият успех на „Парк де Пренс" преди 23 години, отбелязва вестник "24 часа".

Иначе двата отбора са играли точно 20 мача помежду си, като са си поделили победите по 8, а само 4 са завършили наравно. Предстои обаче 21-ия, в който един от двата съперника ще дръпне напред. Всъщност в група с Франция не сме се класирали само веднъж на световно, и то за това през 1978 година в Аржентина.

1000 ще викат за България на "Стад дьо Франс"

Първото ни класиране на световно също е срещу Франция след знаменития гол на Димитър Якимов. Това е допълнителен мач, след като двата отбора завършват наравно в групата. До този мач се стига доста инфарктно. Първата ни световна квалификация в историята завършва доста зле. Французите ни побеждават с 3:0 на „Стад дьо Коломб".

На 12 ноември 1961 година ни трябва задължителна победа, за да стигнем до допълнителната среща. 55 000 зрители претъпкват „Васил Левски", но топката така и не влиза във вратата на Пиер Бернар от „Ним". Тече последната минута, когато е отсъден пряк свободен удар пред вратата на съперника от съдията Милан Фенци от Чехословакия. След изпълнението му в суматохата изниква Христо Илиев-Патрата, който вкарва за 1:0.

Символика, произход и история на възродения символ на екипите на националите

Първият ни успех е през октомври. Като месец октомври е тотално разделен между двата съперника. Първата ни победа въобще срещу Франция е на 11 октомври 1959 година. Тогава в София печелим с 1:0 след гол на Иван Колев-Ването в 88-ата мин.

Французите изравняват месец октомври през 1963 година, когато в 1/8-финал на европейското първенство ни бият с 3:1 у дома. Тогава се играе по системата на елиминиране, като финал се прави само от последните четири тима.

След знаменитата ни победа на „Парк де Пренс" преди вече близо 23 години сме играли само веднъж - на европейското в Англия. Тогава Любо Пенев си вкара автогола, след който се разпадна знаменитото поколение на 4-ите в света и Димитър Пенев бе сменен с Христо Бонев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички