Борислав Михайлов: Поставям си оценка "5,67" за 15 години


Борислав Михайлов: Поставям си оценка "5,67" за 15 години
Снимка: БФС

2987 0

Актуалният президент на БФС и кандидат за пети мандат Борислав Михайлов си писа висока оценка за управлението му на футбола ни през последните 15 години. В интервю пред bTV легендарният български вратар коментира темите от последните часове, както и съобщенията, които излизат от различни медии. 

„Не ми хареса мача с Литва вчера, но има и такива мачове. Треньорът е млад, отборът е млад. В битката момчетата трябва да стават по-добри. Неприятна загуба, но това също ги учи. Когато гледаш такъв мач, не е приятно. Президентът на футболния съюз и изпълнителният комитет са длъжни да осигурят условията за подготовката на тези мачове. Дали годините начело на БФС са 16 или 2, няма значение. Поколенията се сменят. България е малка държава, чакаме големите поколения, които сме имали преди. Разчитаме треньорът да сглоби състава, че да можем да се борим за класиране на голямо първенство“, започна Михайлов.

„Имаше такъв момент, в който мислех да се откажа. Когато и аз го усетих, и с външна помощ, си подадох оставката. Стоейки отстрани година и половина, видях свои грешки. Видях, че може да се направи още повече. Затова реших да се кандидатирам пак“, продължи той.

„Да, начело на БФС съм повече отколкото Ангела Меркел беше канцлер, но тя не е била две години отвънка Всички в залата, които ще бъдат знаят какво съм правил. Да има една стабилност във футбола. От другата страна виждаме агресивно поведение. Говори се за промяна. Навсякъде трябва промяна, но въпросът е дали се случва за нещо по-добро или е стани да седна“.

„Една от хипотезите да се свика извънреден конгрес е една трета от клубовете да искат такъв. Вкарва се подписката. От тези 190 клуба, 35 не бяха редовни. Съответно ние не свикахме конгрес, а свикахме за 18 март, когато трябва да се проведе редовен. Трябва да вярваме на съда. Има съдебно решение, което играе ролята на покана и дневен ред на конгреса. Ще е трудно. Взели сме всички мерки най-вече за здравето на хората, защото ще има над 500 души в Зала 1 на НДК. 531 имат право на глас, 508 са излъчили делегат“, сподели Михайлов.

„Винаги урните са били в залата. Печелил съм четири конгреса, последните взех между 80 и 90 % от гласовете. Това е демократичен избор. В центъра на София сме и сме в Европейския съюз. Делегатите си избират комисии, които броят гласовете. Всичко е пред 500 души. Досега няма обжалване на конгрес. Много е лесно да се говори. Преди избора на президент има точки, които не касаят избора на президент. Любо Пенев не беше извън залата, а си имаше място. Сега кандидатите ще са в залата, за да няма недоволни. Конгресът ще реши дали ще имат право на изказване. По дневния ред на съда няма обсъждане бюджет и програма. Защо някой искаше толкова много да има извънреден конгрес по време на пандемия?“

„Трябва да се избира, това е конгрес. Предполага се, че всички кандидат-президенти са свършили предизборните кампании. Шест са кандидатите, пет от тях са имали 15 дена, както е по устав. През изминалите седмици убеждаваме клубовете с това, което сме направи, не сме направили и с какво можем да надградим. Мандатът, който ми беше гласуван, е четиригодишен. Половината мина по време на пандемия. Изпълнили сме над 100% от програмата си и това го знаят делегатите“.

„Броят на мандатите се решава от Конгреса. Уставът не е направен за Боби Михайлов. По закон всеки може да е президент на БФС неограничено време. Ако футболните хора решат, че трябва да е два мандата, три мандата. Не се връщам от самоцел. Връщам се, за да има спокойствие във футбола, а не това, което имаше последните четири месеца – спор между бивши и настоящия колеги, вадене на компромати, много лъжи и така нататък“, смята Борислав Михайлов.

„Сградата на БФС: тегли се заем за пет милиона лева, който трябва да се върне за 5 години. Случиха се неща на един шеф на УЕФА, грузинец, и имаше проблем с изплащането на сумите по спечелен от нас проект. Тогава заложихме тези пари от УЕФА. Всичко това е свързано с Националната футболна база. Банките искаха да има ипотека на недвижим имот. Сградата е собственост на футболния съюз. Няма странно, че като имаш активи можеш да ги използваш, докато дойдат други пари“.

Борислав Михайлов обясни и появилото се писмо в медийното пространство, в което Мишел Платини пита защо се бави строежът на футболната база в Бояна, а от УЕФА заплашват, че ще спрат финансирането на проекта, ако строителните дейности не започнат в най-близък срок“.

„Това писмо на Мишел Платини е в отговор на мое писмо. Трябва да се види историята. През 2012 сме одобрени за изграждането на тази база. През 2012 получаваме разрешително за строеж. Наскоро спряха един строеж в Бояна, защото имаше спор за собствеността на земята. Имаше три дела, спечелени от държавата. Земята там е публична собственост. Това писмо от Платини пита защо се забави строежът. Ние не строим, защото разрешителното за строеж не е влязло в сила. Строежът започна 2014 година април месец“.

„Ние сме спечелили делата и на ВКС. Промени се законът за спорта. Всяка федерация може да направи подобна инвестиция. Задължително е да е държавна земята. Делата се водеха от инвеститора и държавата. Според ВКС няма претенции или са обезщетени хората. Това писмо е по-скоро за подпомагане българските власти на всякакво ниво по-бързо да завършат процедурата, за да се използват парите от УЕФА“.

„Със сигурност никой не работи безплатно. Личен въпрос е каква ми е заплатата. Взимам по-малко от треньорите. Заплатата ми я е гласувала Изпълкома. Когато президентът бъде избран, той предлага листа от хора минимум 14, които влизат в Изпълкома. Всеки един се избира от Конгреса. Не е автоматично. Нито е партийно, нито нищо. Клубовете са различни с различен статут“.

„За 16 години си поставям оценка 5 по шестобалната система за развитието на българския футбол. 6 за прозрачната организация на БФС. За справянето с корупцията си слагам 6, защото няма корупция в българския футбол. Бюджетът на БФС за 4 години е 80 милиона, но не взима нито една стотинка от държавата. Няма значение на кое място сме в ранглистата на ФИФА. Невинаги това е правопропорционално към резултатите на националния отбор и ръководството. С много различни неща е свързано – поколения и така нататък“.

„Работи се както трябва. Треньорите имат най-добрите условия. Чужди експерти идват тука. В националния отбор имат добри условия. Ние работим постоянно. Такива държави като нашата, с такива държавни инвестиции във футбола погледнете колко пъти са се класирали на голям форум“, каза още кандидатът за президент на БФС броени часове преди Конгреса на 12 октомври.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички