Бербатов: БФС се страхува, но Конгрес ще има - ще покажа и другото си лице


Бербатов: БФС се страхува, но Конгрес ще има - ще покажа и другото си лице
Снимка: Lap.bg / колаж: SportLive

2556 0

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов коментира решението на Изпълкома на БФС да отмени насрочения за 18 март конгрес. Бербатов е категоричен, че конгрес ще има през тази година, макар и действащото ръководство да се страхува от него.

"Очаквана позиция на БФС, бяхме го предвидили. Знаехме, че ще се опитат да се измъкнат под някаква форма. Най-лесното измъкване от цялата ситуация беше да отменят целия конгрес, направиха го, но това изобщо не ни притеснява. Има подписка в съда, решение на съда ще има, сигурен съм, че конгрес тази година ще има, не може да се избяга от него, той трябва да е изборен", започна Бербатов.

"В Търговския регистър е вписано, че има конгрес на БФС, има си дневен ред, но най-лесното нещо, което направиха от БФС, беше да махнат целия конгрес. Това според мен е страх, защото знаят, че ще загубят. Всичко работи в наша полза, ние сме отворени, няма какво да крием, журналистите слушат какво говоря, водим се по устава на БФС и закона, няма от какво да се притесняват.

Докато не се проведе прозрачен и справедлив конгрес по устава, не мога да помисля за отказване. В момента БФС работи срещу клубовете си, от много време насам е така. Избра се страхливия път, избраха да не се явяват на конгрес. Ако имаше балотаж на предишния конгрес, както е по устав, имаше аудиозаписи, клубовете видяха, нямаше да сме тук. Вината да сме в това положение и клубовете да ги боли главата, да са объркани, е на БФС. Те не спазиха своя устав.

Страх вече няма у клубовете, той отстъпи място на куража. Промяната е тук, неизбежно е, това ще се случи, просто в момента се отлага. И аз се обърквам, не съм юрист, информацията на моменти е много. Трябва да се проведе един ясен и точен конгрес. Организацията на конгреса е на БФС, не е моя. Не съм наивен човек, знам, че пак ще има правни хватки.

Вместо да говоря по спортно-техническата част, която ми е сила, аз съм длъжен да обяснявам на клубовете какво трябва да направят около конгреса, защото на тях никой не им казва нищо. Затова призовавам министъра на спорта да се самосезира да влезе в БФС, защото министерството на спорта е принципал, за да види какво точно се случва там.

Как така се отменя този конгрес, без правна причина? Министърът дори може да отнеме лиценза на БФС, сезирали сме и ФИФА по този казус, чакаме отговор. Неприятни неща, но не може да се премълчава. Не могат да ме откажат, с инат стигнах до най-високото ниво в кариерата ми, с инат и амбиция. Не ме познават по този начин, но впоследствие ще разберат. Ще се боря, докато наистина не се проведе ясен, прозрачен и законен конгрес. Тогава вече няма да мога да кажа нищо.

Тук трябва и помощта на държавата, дори на министъра на вътрешните работи, клубовете се обаждат и ни се оплакват на нас за натиск от страна на БФС, областни, зонални ръководители. Това не е приятно. Аз не загубих, нашият екип не загуби, трябваше да има балотаж, както е по устав. От страх обаче нямаше балотаж.

На самия конгрес можех да покажа и другото мое лице - отивам на трибуната и почвам да се боря с водещия, да крещя, че трябва да се спазва устава. Не исках да слизам на това ниво, но ако се наложи, ще го направя. Както спринтирах по стълбите на конгреса да прокарвам идеи, пак не е моя работа. Ние спечелихме, усещаме, че е така, подкрепата от клубовете е още по-голяма. БФС затова отмени конгреса, защото знаят, че ще загубят", заяви Димитър Бербатов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички