"А" група стана джуджето на Европа


"А" група стана джуджето на Европа

656 0

Българската "А" група вече официално е едно от най-малките футболни първенства в цяла Европа, а и в света.

След изваждането на Литекс, елитната ни дивизия остава само с 9 отбора. Така всеки кръг ще се играят едва от 4 мача, а един тим ще почива.

Има само три национални шампионата на Стария континент, които са по-малобройни от нашия. Единият от тях е този на Андора с 8 отбора. Там обаче първенството е изцяло аматьорско и футболистите имат други професии и ритат за удоволствие.

Другата елитна група с по-малко отбори е тази на Армения, където се състезават само 8 отбора. Въпреки това помним как свърши последният мач на националния ни отбор в Ереван. През октомври 2013 г. паднахме с 1:2 и това ни лиши от мечтите за класиране на световно първенство.

Абсолютният рекордьор по най-малък брой на отборите е първата дивизия на Латвия. Там за титлата спорят едва 7 отбора. Но и това по никакъв начин не пречи на латвийците да имат по-силен клубен футбол от нашия, поне ако съдим от резултатите, пише "България Днес". Миналото лято именно Йелгава от Латвия отстрани Литекс още в първия кръг на Лига Европа.

В същото време дори най-новият член на УЕФАС - държавата Гибралтар, е с 10 отбора в елита. По толкова има и в първенствата на Австрия, Албания, Швейцария, Хърватия, Естония, Литва, Македония, Молдова, Словения, Азербайджан и Фарьорски острови.

На Балканите всички страни имат по-големи елитни дивизии от нашата. Една от държавите със съвсем нова история - Черна гора, има 12 професионални елитни тима.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички