Спецовете по спортно право разясниха следва ли да се анулират резултатите на Литекс


Спецовете по спортно право разясниха следва ли да се анулират резултатите на Литекс

1691 0

Двама от популярните юристи в България, които се занимават със спорт - Иво Ивков и Георги Градев, коментираха казуса с Литекс. Те дадоха мнение и дали трябва да се анулират резултатите на "оранжевите".

"СТК не е компетентна да налага наказания като „служебна победа" или „анулиране на резултат от мач". Това право принадлежи изключително на ДК, съгласно Устава. Четете си устава! Последният кръг за календарната година вече е изигран, а Литекс все още не са окончателно извадени от състава на „А" група - не може да се анулират резултатите досега! Наредбата гласи следното: „Когато футболен отбор... БЪДЕ ИЗВАДЕН от състава на съответната група ... ПРЕДИ завършване на първия полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират. В „А" футболна група за завършване на първия полусезон се счита последният изигран кръг от календарната 2015 г.

Наредбата мълчи по отношение на момента, в който клубът е напуснал терена в даден мач. Наредбата говори единствено за момента на фактическото "изваждане" на клуба от групата. Този момент ще настъпи едва след като решението на ДК влезе в сила, или след решение на Апелативната комисия при евентуално обжалване. Т.е., при всички случаи моментът на фактическото "изваждане" на клуба от групата ще настъпи едва след завършване на първия полусезон по смисъла на Наредбата.

При това положение няма основание за анулиране на досегашните резултати на Литекс! Ако БФС са имали предвид нещо друго, когато са писали Наредбата, трябвало е да го пояснят. Тълкуването на неясни или двусмислени правила в правилниците и наредбите на спортните федерации винаги се извършва срещу федерацията. Ако е така, както се твърди, наредбата трябваше да гласи следното:

"Когато футболен отбор бъде изваден от състава на съответната група ЗА НАРУШЕНИЕ, ИЗВЪРШЕНО преди завършване на първия полусезон, резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират. В „А" футболна група за завършване на първия полусезон се счита последният изигран кръг от календарната 20 г.", написа Градев във фейсбук.

Адвокат Иво Ивков, който доскоро се занимаваше с делата на "Левски", също подкрепи тезата, обявявайки, че не би било правилно да се отнемат точки на тима.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички