"А" група с 10 отбора, край на плейофите!


"А" група с 10 отбора, край на плейофите!
Снимка: Иван Йочев

2196 0

"А" група може да остане с 10 отбора през следващия сезон. Това ще стане, при положение че два от клубовете не успеят да покрият изискванията и не вземат лиценз за първенството, пише "България Днес". Почти всички отбори имат огромни финансови проблеми, но големите застрашени са Локомотив (Пд), "Ботев" (Пд), Локо (Сф) и ЦСКА.

Положението в пловдивските грандове е трагично и е твърде възможно двата тима да не започнат следващия сезон в "А" група. От БФС са категорични, че ако някои от клубовете не успеят да вземат лиценз, бройката за елита няма да се попълва от третия и четвъртия в "Б" група.

Остналите отбори в "А" група засега могат да са спокойни за участието си в елита. Огромни дългове има и Локо (Сф), но предвид присъствието на Николай Гигов в Изпълкома на БФС звучи невероятно отборът да бъде изхвърлен от първенството. Не така стоят нещата относно лиценза за евротурнирите, с който "червено-черните" няма да се сдобият.

Ситуацията в ЦСКА е подобна. "Червените" няма да бъдат допуснати до участие в Европа, но при положение че не фалират и запазят клуба в сегашния му вид, ще получат право да играят в първенството. От БФС са наясно, че без участието на ЦСКА интересът към "А" група ще спадне драстично и ще откаже дори малкото спонсори от инвестиции във футбола.

Вчера се появиха информации, че лицензът на ЦСКА и Локо (Сф) за първенството също е застрашен, а Локо (Пд) са твърдо аут от "А" група.

От новия сезон със сигурност ще има промяна във формата на първенството. Без значение дали ще има 10 или 12 отбора, отпада системата с плейофите. За това настояват най-вече клубовете от втората шестица, които вече месеци наред играят безсмислени мачове. На последното заседание на изпълкома на БФС се обсъжда вариантът отборите да играят по 4 пъти помежду си. Според шефовете във футбола идеята за три двубоя между отборите не е удачна. Крайните решения ще бъдат взети на предстоящия Изпълком, който е най-късно до края на месеца.

Шефовете в БФС са се видели в чудо, след като лъсна неприятната истина, че огромна част от отборите не покриват най-елементарни критерии за получаване на лиценз. Източници от ръководството на федерацията твърдят, че ако трябва да се спазват всички правила, в "А" група ще останат Лудогорец, Литекс, Берое, Черно море и Славия и евентуално още един-два отбора. Ясно е, че по такъв начин първенството няма как да съществува.

Боби Михайлов ще търси варианти да лобира за това футболните клубове да получават пари от държавата. В противен случай трудно ще бъде спрян разпадът на най-популярния спорт в България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички