Министърът на енергетиката проговори за ситуацията в Берое


Министърът на енергетиката проговори за ситуацията в Берое
Снимка: Marin Bonev / LAP.bg

1645 0

Министърът на енергетиката Александър Николов коментира ситуацията около Берое. Той заяви, че няма логична причина ТЕЦ Марица Изток 2 да продължи да спонсорира старозагорския отбор. Пред БНТ Николов обяви, че няма как дружеството да вади около 5 милиона лева годишно за издръжката на клуба.

"На фона на цялото функциониране на ТЕЦ Марица Изток 2 и мащабите, с които работи, Берое не е значителен разходен елемент, но е най-рационалният. До колкото съм информиран ръководството на Български енергиен холдинг е гласувал единодушно това нещо да бъде прекратено. Не знам защо се обръща толкова голямо внимание на нещо, което е ясно защо се случва. В крайна сметка говорим за минимум 5 милиона лева годишно, които идват за сметка на дружество, което обслужва цялата енергийна система. няма никаква логична причина това да продължава. Не мога да намеря директна връзка между футбол и енергетика".

"Дружество, което е натрупало сериозни дългове, може да отделя някакви средства зза социална или спортна дейност, само когато покаже достатъчно добро финансово здраве. Ако се подпомага спорт, то не може да е за сметка на други. Дори и държавата и БФС да вземат решение определени дружества да дотират спортна дейност, то това трябва да е за всички. Не може да е преференциално избрано. Дори и това, че ТЕЦ Марица се намира в Старозагорска област, той фунционира за цялата система. Разходите, ако следват да бъдат покривани от Български енергиен холдинг, те са за цялото население".

"Май месец или юни, тогава в ролята ми на заместник-министър, направихме одит на финансовото състояние на ТЕЦ Марица Изток. Още тогава беше информирано ръководдството на Български енергиен холдинг, индиректно и ръководството на футболния клуб, че това нещо трябва да се планира.

Всеки един добросъвестен управител следва да предприеме нормални стъпки. Причината да не се предприемат са тривианлни - откакто ТЕЦ Марица Изток 2 насислтвено е принуден да спонсорира дейност крайно непривична за него, това нещо се отлага заради всенародната локална любов. Не очаквайте да не взимаме непопулярни решения, които обаче са в полза на цялото общество".

"Клубът и към момента разполага с определени активи - футболисти, база. Ако е толкова ценен, нямаше проблем да има собственик. Всички големи футболни клубове минаха през това нещо. И те следва да бъдат управлявани нормално. За да се случи това нещо тези изкуствено създадени от държавата патерици трябва да изчезнат", каза енергийният министър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички