Чест и слава са заложени на карта: Аржентина и Мексико продължават лютото съперничество на Световното по футбол


Чест и слава са заложени на карта: Аржентина и Мексико продължават лютото съперничество на Световното по футбол
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2503 0

Дойде време и да станем свидетели за едно от най-лютите южноамерикански дербита на Световното първенство по футбол в Катар. Аржентина и Мексико ще се изправят един срещу друг в двубой, в който честта и славата ще бъдат заложени на карта.

Изненадващият лидер в група "C"

Аутсайдерът на турнира - Саудитска Арабия, съумя да сътвори същинско чудо на 22 ноември (вторник), правейки пълен обрат и побеждавайки смятания за основен фаворит Аржентина с 2:1. По този начин "зелените соколи" заемат първата позиция в група "C", преследвани от Мексико и Полша, които си разделиха точките, завършвайки 0:0. "Гаучосите", водени от Лионел Меси, пък са на последната позиция след фрапиращото поражение от лидера в групата.

Преди сблъсъка Аржентина - Мексико

Наскоро стана ясно, че е имало спречкване между феновете на двете нации в Катар. Стигнало се е до сериозно сбиване и нещата са ескалирали бързо. Това само по себе си показва какъв е залогът на предстоящата среща между латиноамериканските тимове. (РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МЕЛЕТО НА ЛИНКА).

Почитател на Мексико пък се превърна в еднодневна интернет сензация, като направи опит да вкара алкохол на стадиона, криейки го в своя бинокъл.

След шокиращата загуба от Саудитска Арабия стана ясно, че лидерът на "гаучосите" - Лионел Меси, е събрал своите съотборници и е изнесъл мотивираща реч. Той е призовал загубата от "зелените соколи" да бъде забравена моментално и да се гледа напред към предстоящите предизвикателства  в Катар.

Съперничеството в исторически план

Двата тима се срещат един срещу друг за пръв път по време на първото Световно първенство през 1930 в Уругвай. Тогава в груповата фаза Аржентина надделява в зрелище с краен резултат 6:3. А тогава големият Гилермо Стабиле от "гаучосите" нанизва втория хеттрик на световни финали.

През 2006 - на Мондиала в Германия, Аржентина отстранява мексиканците в осминафиналната фаза. Рафа Маркес открива резултата рано-рано в срещата, но попадения на Ернан Креспо и след това на Макси Родригес в добавеното време слагат край на надеждите на Мексико.

Двата тима се срещнаха и в Южна Африка през 2010 година. Пред 84 хиляди души "гаучосите" надвиват "ацтеките" с 3:1 и си осигуряват място на четвъртфиналите. Тогава Карлос Тевес отбелязва две попадения, Гонсало Игуаин добавя едно, а за Мексико е точен Хавиер Ернандес.

Няма как да не споменем и финала за Копа Америка през далечната 1993 година в Еквадор. Тогава две попадения на легендата Габриел Батистута слагат край на мексиканските мечти. Мексико е попарен пред 40 000 души, а тогава е бил считан за един от основните фаворити за спечелването на надпреварата.

Днес (26 ноември) предстои четвъртото противопоставяне на двете нации на световни финали. "Ацтеките" със сигурност ще искат да сложат край на черната си серия, а "гаучосите" ще опитат да продължат доминацията над своя съперник. 

Като теглим чертата, от 23 сблъсъка между Аржентина и Мексико, "гаучосите" имат 16 победи, "ацтеките" са с две, а равенствата помежду им са пет.

Най-добрите 11

Херардо Мартино и Лионел Скалони могат да се нарекат щастливци. В техните селекции няма играчи, които са контузени или висят под въпрос за мача, така че и двамата ще излязат с най-добрия възможен състав за срещата.

Големият дуел: Меси vs Очоа

7-кратният носител на "Златната топка" до момента е реализирал единственото попадение за "гаучосите" в Катар. Аржентинецът ще цели да увеличи головата си сметка на световни финали като до момента може да се похвали със 7 попадения на мондиали.

Вратарят на Мексико - Гилермо Очоа, се слави с факта, че когато стъпи на световни финали се превръща в един от най-добрите на позицията си. Срещу Полша той успя да спаси дузпа на Роберт Левандовски, с което гарантира точката на "ацтеките" в мача. Цялата мексиканска нация ще разчита на него да спира ударите на звездната аржентинска селекция.

Интересни факти

Мексико не е допуснал гол преди полувремето в девет последователни мача на световни първенства, въпреки че те са без победа в последните си три изяви на световни първенства (2 загуби и 1 равенство). 

Мексиканецът Мануел Росас е първият футболист, вкарал дузпа на Световно първенство. През 1930 година в Уругвай, той вкарва от 11 метра именно на Аржентина при загубата с 3:6, за която стана въпрос по-рано.

Евентуални стартови състави:

Аржентина: Е. Мартинес; Монтиел, Ромеро, Ли. Мартинес, Таляфико, Де Пол, Паредес, Мак Алистър, Меси, Ла. Мартинес, Ди Мария

Мексико: Очоа, Санчес, Монтес, Морено, Галярдо, Алварес, Ерера, Чавес, Лозано, Мартин, Вега

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕН №7 (26 ноември) ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В КАТАР

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички