Заради COVID-19: Най-богатите футболни клубове в Европа губят близо 2 милиарда паунда


Заради COVID-19: Най-богатите футболни клубове в Европа губят близо 2 милиарда паунда
Снимка: Getty Images/Guliver

1326 0

Пандемията от COVID-19 ще донесе на 20-те най-богати клуба в Европа загуби на стойност 1,7 милиарда паунда до края на този сезон, показва изследване на Deloitte Football Money League. Според проучването въпросните 20 отбора, сред които са Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Байерн Мюнхен и Ювентус, са загубили 976 милиона паунда само до края на миналия сезон, който бе удължен до лятото.

Финансовите щети за отборите идват най-вече от две насоки - липса на приходи от билети и намалени приходи от телевизионно излъчване. "Няма съмнение, че това е един от най-тежките периоди в историята на футболната индустрия. Безопасното завръщане на феновете по стадионите е един от основните приоритети за футбола по света", коментира един от ръководителите на Deloitte Дан Джоунс.

Всяка година Deloitte изготвя списък с 20-те най-богати клуба в Европа, подреждайки ги по размера на годишните приходи. За сезон 2019/20 на първо място е Барселона с 627,1 милиона паунда, пред Реал Мадрид (627 млн.) и Байерн Мюнхен (556). Манчестър Юнайтед (509) и Ливърпул (489.9) допълват топ 5, а в топ 20 има общо седем английски, четири немски, три испански, три италиански, два френски и един руски отбор.

А кои са 10-те футболни клуба, похарчили най-много за трансфери през последните 10 години - вижте в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички