Мъжът, спечелил милиони от невъзможен залог заради безпогрешния си алгоритъм


Мъжът, спечелил милиони от невъзможен залог заради безпогрешния си алгоритъм
Снимка: iStock/Guliver

3254 0

Уилям (Бил) Бентер е роден през 1957 г. в Питсбърг, САЩ, учи физика в колеж, но животът му се променя в деня, в който прочита книгата „Победи дилъра“. Книгата разказва за математическа методология и теория на вероятностите, за да получите предимство в играта на блекджек.

Бентер се мести в Лас Вегас със съквартиранта си и те откриват, че методът е ефективен до известна степен, тъй като след време серията винаги се разпада. Той продължава да изучава играта и става много успешен, играейки блекджек в Лас Вегас и Монте Карло. Бентер е в черния списък и търси нови възможности в конните надбягвания в Хонконг, където се мести през 1985 г. През годините той открива, че световният хазартен пазар е работа и бизнес, а не място за отдих.

Той несъмнено е пионер на напредналите статистически данни, които днес се наричат ​​„големи данни“, тъй като Били Бийн експлоатира на спортно ниво в бейзбола и беше показано чрез филма „Moneyball“. След това той стартира система от вероятности, за която започва да използва компютри и проектира алгоритъм.

Вземайки предвид всички фактори, които могат да се изчислят, за да се изчисли вероятността от състезание, той проучва задълбочено всеки кон и неговите показатели в зависимост от обстоятелствата (например до температурата, при която конят работи по-добре). С течение на времето той набира все повече и повече персонал, тъй като се нуждае от „армия“ от учени и шпиони, за да може да включва всякакви данни в своя алгоритъм.

Отборът му залaга с пари в жокейски клуб, а след това започва да го прави по телефона. Привилегия, която му е отнета след успеха му и факта, че той успява да ускори играта си. След това Бентер мести централата си до Хонконгския жокей клуб и така издържа до последните няколко минути преди състезанията, преди да направи залозите си. Успява да стигне до момент, в който моделът му е практически перфектен, тъй като той може доста точно да определи вероятностите за всеки кон.

През 1991 г. печели около два милиона долара и до 1997 г. вече са над 30 милиона долара годишно. Той не е залагал с огромни цифри, така че не е оставял улики на онези, които са изучавали движенията му, нито е имал вето от пистата. И накрая, Хонконгския жокей клуб забранява на Бентър да инвестира парите си там, точно преди да нанесе последния удар.

Големият му момент идва, когато прогнозира победителите в „Тройно трио“. Съществувало е шанс едно на 10 милиона да намери тримата победители и той е единственият човек, който предсказва правилния резултат.

Бентер тогава печели 10 милиона долара и пише писмо до организаторите, в което им казва, че има печелившия билет, но не иска да го осребрява. Това предполагало да се дари благотворителност, тъй като победата вече не е имало значение за Бил, който просто искал да покаже, че алгоритъмът му е почти безпогрешен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички