Вторият най-желан след Шаби: "Хамелеонът" в тактиките, който донесе първа титла от 19 години


Вторият най-желан след Шаби: "Хамелеонът" в тактиките, който донесе първа титла от 19 години
Снимка: Getty Images

6232 0

Идното лято се очаква да има сериозна въртележка сред треньорите на големи европейски клубове. Барселона, Ливърпул и Байерн Мюнхен са само част отборите, които си търсят нови наставници, като обявиха, че предстоят раздели с настоящите им в края на сезона. Вече е ясно, че треньорът на Байер Леверкузен - Шаби Алонсо, е най-привлекателното име, но има още едно, което се откроява.

И това е на треньора на Спортинг - Рубен Аморим. И докато феновете на Ливърпул не смеят да мислят за перспективата да заменят любимия си Юрген Клоп, клубът от "Анфийлд" е напреднал в плановете си да осигури подходящ наставник, който да го наследи.

След девет години в клуба от Висшата лига германският тактик вероятно ще си тръгне като един от най-добрите мениджъри на клуба. Въпреки че повечето авторитетни медии предполагат, че чудотворецът на Байер Леверкузен Шаби Алонсо е фаворитът за заместник на Клоп, то се прокрадва и името на Аморим. Той също така е следен и от каталунците.

Още: Суперкомпютър изчисли шансовете на Ливърпул и Манчестър Сити, почти отписа Арсенал за титлата в Англия

Колко добър е наставникът?

Успява да изповядва различни стилове

Въпреки че Аморим прекарва голяма част от кариерата си като играч в Бенфика, той за първи път "създава" името си като млад треньор в съперника от Примейра Лига - Брага. Там премина през юношеския и втория отбор преди да бъде назначен за мениджър на първия отбор. И то на крехката възраст от 34 години. Въпреки че беше в клуба по-малко от шест месеца, Аморим изведе клуба до купата на Португалия и до 10 победи в оставащите 13 мача в лигата.

В края на сезона той бързо беше грабнат от Спортинг, където постига забележителни резултати. В последните три пълни сезона Аморим спечели две Купи на Португалия, както и изведе Спортинг до първата им титла в лигата от 19 години насам. "Аморим е високо оценен тук, в Португалия. Той е много уважаван треньор, почти няма съмнения в качествата му. Освен това хората оценяват начина, по който той общува. Той е треньор, който е много искрен и директен в отговорите, които дава, уважавайки винаги противника. Изглежда, че е много честен и приятелски настроен човек", казва каза Гонсало Тристао Сантуш, португалски мениджър.

Още: "Мразя това": Ас на Ливърпул разказа за много вътрешни разногласия

Какъв стил футбол играе Рубен Аморим?

Искан е и от Барселона, и от Ливърпул

Като всички успешни треньори, Аморим перфектно умее да променя своя стил на тактика и системи, за да отговаря на играчите, с които разполага. Въпреки че младият мениджър предпочита схема, състояща се от трима централни защитници по всяко време, той показа в Спортинг, че може да промени подхода си, за да продължи да се бори за трофеи.

"Той спечели титлата в лигата, като тимът играеше основно на контраатака", отбеляза Сантос, попитан за тактиката на Аморим. "Спортинг беше отбор, който играеше по-дълбоко от терена, но бързо атакуваше вратата на противника и беше много ефективен при отбелязването на голове. Въпреки това през следващите сезони той адаптира стила на игра на Спортинг и отборът започна да играе различно с повече притежание на топката и прекарване на повече време в половината на противника.

Отборът отново не спечели лигата, но футболът на Спортинг стана по-атрактивен и непредсказуем. През сезон 2022/23 Спортинг завърши на четвърто място и имаше много скучен стил на игра, но това беше сезон, който се обърка напълно. Този сезон обаче виждаме най-динамичната страна на Спортинг от пристигането на Аморим".

Още: 13 от 15 възможни: Шави обяви, че си тръгва, а Барселона се прероди

Как се справя с развитието на млади играчи?

Откакто стана старши треньор на Спортинг през 2020 г., клубът от Лисабон е похарчил 183 милиона евро за подписване на нови играчи. Въпреки че това е малко повече от Порто (154 милиона евро), то е значително по-малко от разходите на Бенфика през този период (351 милиона евро). Съчетано с факта, че Спортинг направи 323 милиона евро от продажби на играчи през този период от време, това със сигурност сочи към клуб, който трябваше да продава звездни играчи и да развива нови.

И това също изглежда е нещо, с което се справя много добре. "Аморим е треньор, който обича да инвестира в млади играчи, независимо дали са от академията на Спортинг или не. Има няколко примера за това: Нуно Мендес, Тиаго Томас, Гонсало Инасио, Педро Поро, Матеус Нунес, Педро Гонсалвес, Едуардо Куарешма, Мануел Угарте, Юсеф Чермити или Гени Катамо".

Още: Шави: Тази победа ни дава малко спокойствие, все още можем да спечелим Ла Лига

Основен играч на Барселона преговаря с клуб от Саудитска Арабия?

ВИДЕО: Убедителна Барселона разби Хетафе и се качи на второ място в Ла Лига

Големи проблеми дебнат за съдбовен мач на Барселона, може да е определящ за място в Шампионска лига

Жоан Лапорта: Ще се борим за Шампионска лига, както и за Ла Лига, всичко е възможно

Барселона няма да "хвърля кърпата", Шави заговори за вкарване на напрежение в Реал Мадрид и Жирона

Роберт Левандовски "открадна" рекорд на Лионел Меси в Барселона

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички