Вратарски гаф и кошмарно полувреме сломиха Сити, Ливърпул ще спори за ФА Къп


Вратарски гаф и кошмарно полувреме сломиха Сити, Ливърпул ще спори за ФА Къп
Снимка: Getty Images

6717 0

Ливърпул надви Манчестър Сити в полуфиналите на ФА Къп и се класира за финала. Мърисайдци победиха с 3:2 с два гола на Садио мане и един на Ибрахима Конате рано в двубоя.

"Гражданите" записаха ужасяващо първо полувреме, в което стражът Зак Щефен допусна сериозна грешка и позволи на съперника да дръпне с 2:0. Тимът на Хосеп Гуардиола се окопити след почивката и успя да върне две попадения, но заслужената победа бе за мърсисайдци.

Ето как се разви двубоят:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите започнаха агресивно срещата, опитвайки да пресират съперника. "Гражданите" са затруднени да реализират идеите си на терена. Натискът даде резултата в 9-ата минута, когато Ливърпул се възползва от статично положение и реализира. В ситуацията Ибрахима Конате навърза трима футболисти на Сити в наказателното поле и със скок засече с глава центрирането. 

Попадението не намали натиска на мърсисайдци и това им помогна в 17' да удвоят преднината си. Резервният страж на Манчестър Сити допусна сериозна, дори комична грешка, която позволи на съперника да поведе комфортно. Зак Щефен получи топката от съотборник, но се забави много, преди да я изчисти и Мане се възползва от това. Сенегалецът успя да стигне до топката и да я чукне в мрежата на сгафилия страж.

Постепенно мачът се накъса и играта стана по-груба. Ливърпул обаче продължи да е по-добрият отбор на терена. Сити е успял да отправи само един удар към вратата, пазена от Алисон. В 46' "червените" направиха аванса си класически след страхотно разиграване. Садио Мане изненадващо бе оставен без опека на опасна позиция и без да се колебае, с изстрел с десния крак, прати топката в мрежата на Щефен за втори път в мача, общо трети за тима. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Въпреки че Пеп Гуардиола не направи нито една промяна на полувремето, Манчестър Сити влезе с различна нагласа във втората част на двубоя и успя да върне едно попадение още в началото на 47-ата минута. Джак Грийлиш завърши добра атака на "гражданите", пращайки топката в десния ъгъл на Алисон след изстрел с левия крак. Асистенцията беше на Габриел Жезус. 

В 54' Жезус имаше възможност и сам да се разпише в мача, след като проби отдясно и стреля от малък ъгъл, но Алисон спаси с тяло. Три минути по-късно Фернандиньо нажежи страстите в дербито с грубо влизане на Мане, за което получи жълт картон. В 66' Салах напредна и след хубав пас беше готов да предизвика отново Щефен, но Аке се намеси и блокира удара му в зародиш. 

Двадесет минути преди края на редовното време Сити можеше да доближи на гол до изравняването, но Алисон не позволи това. След добра атака Жезус стреля към вратата на бразилеца, но право в тялото на излезлия напред вратар. Символичните домакини имаха шанс да застрашат вратата на "червените" и от статично положение. В 83' те изпълниха пряк свободен удар, но Стърлинг не се справи по най-добрия начин, на който е способен. 

Тимът на Хосеп Гуардиола успя да вкара втори гол в добавеното време. Малко преди края на редовното такова те засилиха натиска си и в 90+1' Бернардо Силва направи резултата 2:3. В ситуацията Марез стреля от малък ъгъл, Алисон отрази, но топката стигна до португалеца, който отблизо не сгреши - 2:3. Две минути по-късно - в 90+3' Алисон спаси удар на Грийлиш. 

Стартови състави:

МАНЧЕСТЪР СИТИ:  Щефен, Кансело, Стоунс, Аке, Зинченко, Фернандиньо, Бернардо, Фоудън, Грийлиш, Жезус, Стърлинг

Щефен, Кансело, Стоунс, Аке, Зинченко, Фернандиньо, Бернардо, Фоудън, Грийлиш, Жезус, СтърлингЩефен, Кансело, Стоунс, Аке, Зинченко, Фернандиньо, Бернардо, Фоудън, Грийлиш, Жезус, Стърлин

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Алкантара, Кейта, Диас, Мане, Салах;

ПРЕДИ МАЧА:

Двата английски гранда се срещнаха съвсем скоро в двубой от Висшата лига, но не успяха да излъчат победител и завършиха 2:2. По-рано тази седмица "гражданите" не изиграха най-добрия си мач в Шампионска лига срещу Атлетико (Мадрид), но равенството 0:0 ги класира на полуфинал в турнира.

Твърде възможно е шампионът на Англия да бъде днес без двама важни свои играчи - Кевин Де Бройне и Кайл Уокър, които получиха контузии.

Ливърпул пък завърши 3:3 с Бенфика във втория четвъртфинал в Шампионска лига и след 3:1 в първия мач също е полуфиналист.

Три от последните пет двубои между тези отбори са завършвали наравно, включително последните два (2:2). Другите два са спечелени от тима на Хосеп Гуардиола, и то категорично. През лятото на 2020 г. "гражданите" победиха с 4:0, а през февруари миналата година надделяха с 4:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички