Виляреал - "фабриката за таланти", която върна романтиката в Шампионска лига!


Виляреал - "фабриката за таланти", която върна романтиката в Шампионска лига!
Снимка: Getty Images

3381 0

Романтиката във футбола определено е жива. Това ни доказа отборът на Виляреал, който ще играе на 1/2-финал в Шампионска лига, след като отстрани последователно два от фаворитите в турнира - Ювентус и Байерн Мюнхен. В средата на месец април Виляреал все още мечтае за немислимото – трофея в турнира на богатите. Каква втора поредна еврокампания само на „Жълтата подводница“!

Не бива да забравяме факта, че този отбор е актуалният носител на трофея в Лига Европа, след като през миналия сезон Виляреал победи на финала не кой да е, а Манчестър Юнайтед. Именно по този начин тимът се класира за тазгодишното издание на Шампионска лига, където пише нови златни страници в скромната си история.

Скромната, но богата история на Виляреал

Виляреал дебютира в Ла Лига чак през 1998 година след скитане по долните дивизии, а през 2012-а отпада във втора дивизия, но веднага се завръща през следващия сезон. Оттогава тимът е незаобиколим фактор в испанското първенство, с който останалите отбори трябва да се съобразяват.

Испанският тим има на сметката си още четири достигания до полуфинали в евротурнирите в близкото минало. През 2006 година „жълтата подводница“ стигна до 1/2-финал в Шампионска лига, където отпадна от много силния тогава състав на Арсенал.

През 2004 и 2011 година Виляреал достига последната фаза преди финала съответно в турнирите за Купата на УЕФА и Лига Европа, отпадайки респективно от Валенсия и Порто.

Виляреал ще търси отмъщение срещу Ливърпул

През 2016 година отборът от едва 50-хилядното испанско градче отпадна от Ливърпул в Лига Европа - отново на 1/2-финал. Сега съставът на Унай Емери ще има възможност да си отмъсти на мърсисайдци за това отпадане, тъй като двата отбора са в един поток в Шампионска лига, а „червените“ са с единия крак на полуфинал след победата срещу Бенфика с 1:3 като гост.

Испанците имат и още два европейски триумфа на сметката си, освен този в Лига Европа през миналия сезон. Те са сред победителите на два пъти във вече несъществуващия турнир Интертото през 2003 и 2004 година.

"Фабриката" на Виляреал, която изнася таланти за света

Тези успехи на испанския клуб с почти 100-годишна история са още по-впечатляващи с оглед на това, че отборът винаги е залагал на свои местни кадри от школата. Въпреки че градчето, от което е Виляреал, е едва с 50-хилядно население, „жълтата подводница“ е отборът в Испания, който през годините продава най-много свои футболисти от школата или ги дава под наем в други отбори.

В титулярния състав винаги има по 5 или 6 играчи, които са продукт на академията на Виляреал. В този скромен тим определено се работи правилно през годините и дори с малък бюджет, плодовете от усърдната работа регулярно са налице. Виляреал никога не е бил сред традиционните испански клубове, но с тези си постижения в евротурнирите печели още свои симпатизанти и сърцата на хората. Магията на такива отбори е нужна на футбола, за да е жив.

Треньорът на Виляреал Унай Емери направи любопитно сравнение за своя отбор, което можете да видите на посочения линк!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички