ВИДЕО: Това ли е най-великият гол в историята на европейски първенства по футбол?


ВИДЕО: Това ли е най-великият гол в историята на европейски първенства по футбол?
Снимка: Getty Images/Guliver

3020 0

В навечерието на Европейското първенство по футбол се връщаме назад във времето, за да потърсим отговор на въпроса: кой е най-великият гол в историята на европейски първенства? Едва ли можем да намерим еднозначен отговор на този въпрос поради неговата субективност, но едно попадение от близкото минало със сигурност може да се съревновава за званието "най-добър гол".

На предходното европейско първенство, провело се във Франция през лятото на 2016-а, звездата на Швейцария Джердан Шакири реализира гол, който остави със зейнала уста дори и привържениците на противниковия отбор. В двубой от 1/8-финалите на Евро 2016 "кръстоносците" изостават с един гол от Полша до 82-ата минута, когато идва звездният миг на Шакири.

Във въпросната минута капитанът на Швейцария Стефан Лихщайнер отчаяно опитва центриране в наказателното поле на своя опонент в търсене на изравнителен гол. Харис Сеферович повдига леко топката, насочвайки я към свой съотборник. Бранител на Полша обаче успява да стигне пръв до топката и да я изчисти на "по-безопасно" разстояние от вратата.

Джердан Шакири обаче далеч не мисли така и успява да засече топката от границата на наказателното поле с феноменална странична ножица, която хваща неподготвен стража на поляците Лукаш Фабиански. Швейцария изравнява резултата и вкарва мача в продължения и дузпи, но при изпълнението на 11-метровите наказателни удари губи с 4:5 и отпада от надпреварата.

За Шакири остава сладкия спомен от невероятното попадение, което реализира във важен за отбора му момент. По онова време Шакири все още е собственост на Интер, като играе под наем във Висшата лига в отбора на Стоук Сити. През 2018-а швейцарецът подписва с Ливърпул и отива на "Анфийлд", където играе и до днес. Шакири попадна в групата на Швейцария и за предстоящото европейско първенство, на което "кръстоносците" ще опитат най-после да разгърнат огромния потенциал, с който разполагат. 

Всичко, което трябва да знаете за отбора на Швейцария преди Евро 2020, вижте ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички