ВИДЕО: Продават на търг и топката, вкарана с "Божията ръка" от Марадона


ВИДЕО: Продават на търг и топката, вкарана с "Божията ръка" от Марадона
Снимка: Guliver/GettyImages

1260 0

Топката, която Диего Марадона използва, за да вкара прословутия си гол „Божията ръка“ за Аржентина срещу Англия през 1986 г., ще бъде продадена следващия месец на търг и може да достигне цена до 3 милиона паунда.

Наддаването ще започне на 16 ноември, но бъдещите купувачи могат да се регистрират онлайн от 28 октомври. Това обявиха от базираната в Лондон аукционна къща Graham Budd Auctions и добавиха, че очакват топката да бъде продадена за £2,5-£3 милиона (до $3,4 милиона).

"Имайки предвид историята около топката, очакваме този лот да бъде изключително популярен, когато излезе на търг“, отбеляза в специално изявление Греъм Бъд, мениджърът на аукционната къща.

Четвъртфиналът през 1986 г. между Аржентина и Англия бе белязан с политическото напрежение след войната за Фолклендските острови, в която победи кралството. Той ще се запомни и с двата контрастиращи гола на покойния вече Марадона.

При първия аржентинската легенда нахлу в наказателното поле, скочи с английския вратар Питър Шилтън и прати топката в мрежата. По-късно той каза, че голът е отбелязан "малко с главата на Марадона, малко с ръката на Бог".

Вторият дойде само четири минути по-късно, когато Марадона пое топката почти от центъра на игрището, премина покрай петима английски защитници и Шилтън, за да вкара „Гола на века“, според проучване на ФИФА от 2002 г.

Аржентина спечели мача на недоволството с 2-1, след като реферът Али Бин Насър остави противоречивия първи гол на Марадона да остане в сила и накрая Аржентина спечели Световната купа.

"Тази топка е част от международната футболна история и чувствам, че точно сега е моментът да я споделя със света", заяви на сегашният й притежател. А ето как ще бъде почетен Марадона в Рим тази година. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички