В Холандия разследват расистки инцидент по време на мач от Втора дивизия

Холандски прокурори заявиха в понеделник, че са започнали разследване по вероятна расистка обида, която доведе до прекъсването на футболен двубой от местната Втора дивизия ден по-рано. Срещата между Ден Бош и Екселсиор бе прекратена след половин час игра в неделя. Главният съдия реши да изведе от терена играчите, след като нападателят на Екселсиор Ахмад Мендеш Морейра бе обиждан на расистка основа от сектор с привърженици на домакините.

Той сподели, че е бил наричан „негър и събирач на памук“ от фенове от началото на двубоя. „Много съм ядосан и същевременно тъжен, че тези неща продължават да се случват и днес“. Прокурорите казаха, че ще проверят заснетото от камерите и ще работят с местната полиция за идентифицирането на виновните за инцидента.

L'Equipe обрисува ситуацията в София: Случаите на расизъм не са изолирани

Вече измина повече от месец от евроквалификацията между България и Англия, както и съпътстващите скандали, но темата около расизма в нашата стран...

Играта бе подновена след десет минути, но впоследствие Холандската футболна асоциация заяви, че разследва случая и ще вземе мерки срещу Ден Бош и техните фенове. „Заедно с клуба ще направим всичко по силите си, за да издирим виновните“, заяви директорът на лигата Ян Блюсен. Местната асоциация може да наложи наказание с частично или цялостно затваряне на сектори или да наложи санкции на клубовете, ако те не са направили достатъчно, за да предотвратят расистките нападки.

Инцидентът е последният от расистките в европейския футбол. Припомняме, че този месец нападателят на Бреша Марио Балотели заплаши с излизането си от терена заради расистки обиди, докато в Украйна офанзивният играч на Шахтьор Донецк Тайсон получи червен картон, след като реагира със среден пръст на расистките нападки от трибуните.

Етикети: |

Още по темата

Please select answer!