УЕФА разкри рекордни разходи за трансфери през лятото


УЕФА разкри рекордни разходи за трансфери през лятото
Снимка: Getty Images/Guliver

2255 0

Нов доклад на УЕФА, публикуван в четвъртък, показа рекордни разходи в Европа при наскоро затворилия летен трансферен прозорец, като множеството от парите, похарчени за нови играчи, идват от клубове, играещи или в Шампионска лига, или в Лига Европа.

За цяла Европа, разходите за трансфери са се повишили с 29% в сравнение с изминалото лято и 19% по-високи от предишния рекорд през 2017. 80-те клуба, които участват тази година в груповите фази на Шампионска лига и Лига Европа отговарят за 58% от парите, похарчени за нови футболисти. 32-та клуба в Шампионска лига и 48-те в Лига Европа са похарчили общо 3.98 млрд. евро – ръст с 55% от лятото на 2018.

43% от клубовете са счупили трансферния си рекорд. Проучването не включва комисионни, платени на агентите. 80-те клуба, които получили и 3.72 млрд. евро от трансфери, имали общо приходи на стойност 11.7 млрд. евро и печалби от 193 млн. евро по последни данни. Нападателите и защитниците са били най-трансферираните играчи това лято, комбинирайки за 70% от всички сделки, докато клубовете са показали и интерес към по-млади играчи.

Футболисти между 21-24 години отговарят за близо половината от всички летни трансфери с 47%, докато едва седем процента са били на играчи над 28-годишна възраст. Доклад на ФИФА, също публикуван в четвъртък, показал, че 75.7% от глобалните разходи за трансфери са дошли от клубове в Англия, Испания, Франция, Германия и Италия. Испания става втората футболна асоциация в историята след английската, която премина границата от 1 млрд. долара за международни трансфери в един регистриран период с общо 1.17 млрд. долара.

Шампионът на Англия Манчестър Сити пък записа рекорд за най-скъп състав в историята. Повече по темата - тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички