След 120 минути драма: Италия оцеля срещу Австрия и е на 1/4-финал на Евро 2020


След 120 минути драма: Италия оцеля срещу Австрия и е на 1/4-финал на Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

9156 0

След 120-минутна драма тимът на Италия изстрада успех срещу Австрия с 2:0 в 1/8-финален сблъсък от Европейското първенство по футбол. На "Уембли" възпитаниците на Роберто Манчини бяха много близо до това да отпаднат от надпреварата, но оцеляха, вкарвайки срещата в продължения, където не оставиха шансове на Вундертима.

"Скуадра адзура" започна добре срещата, но трудно създаваше положения пред противниковата врата. През първата част италианците стигнаха до две по-чисти положения - удар на Николо Барела, спасен от Даниел Бахман, както и изстрел на Чиро Имобиле, който срещна гредата.

През втората част обаче Австрия заигра по-уверено и бе по-добрият отбор на терена в големи периоди от времето. Австрийците дори стигнаха до гол във вратата на Италия, който обаче беше отменен заради засада на Марко Арнаутович.

Едва в продълженията Италия успя да пречупи своя съперник, който хвърли много физически усилия в редовните 90 минути. В 95-ата минута резервата Федерико Киеза се превърна в герой за своя отбор, откривайки резултата, а десет минути по-късно записа и асистенция за друга резерва - Матео Песина, който удвои.

През втората част на продълженията Австрия не се отказа и върна едно попадение чрез Саша Калайджич, който вкара с глава от малък ъгъл. До края обаче Австрия не намери сили, за да изравни резултата и се сбогува с Евро 2020. Италия пък очаква победителя от срещата Белгия - Португалия, срещу който ще се изправи на четвъртфиналите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След 18 минути игра Италия създаде първото си голово положение в мача. След постепенна атака топката се озова в Николо Барела в наказателното поле, който веднага опита удар към вратата. Стражът на Австрия обаче успя да спаси с крак.

В 32-ата минута "Скуадра адзура" отново бе много близо до това да поведе в резултата. Чиро Имобиле овладя топката пред наказателното поле и не бе притиснат от противников играч. Това му позволи да си нагласи топката за удар, който срещна сглобката на вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 52-ата минута Ди Лоренцо извърши нарушение на границата на наказателното поле на Италия. Това отвори чудесна възможност пред Давид Алаба, който застана зад топката. Бранителят изпълни много опасно пряк свободния удар, но изстрелът му профуча на сантиметри над напречния стълб.

Десет минути по-късно Марсел Забицер стреля опасно от дистанция, но Бонучи успя да блокира удара му, като топката излезе в корнер. Силната игра на Австрия даде резултат в 65-ата минута, когато Марко Арнаутович вкара с глава. След проверката на ВАР обаче бе установено, че нападателят е бил в засада.

В 76-ата минута, след центриране от статично положение, футболист на Австрия падна на тревата в наказателното поле на Италия. ВАР провери ситуацията за дузпа, но се установи, че австрийският футболист преди това е бил в положение на засада и поради това не беше отсъден 11-метров наказателен удар.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 95-ата минута Италия откри резултата. Резервата Федерико Киеза получи подаване на далечната греда в наказателното поле. Топката бе трудна за овладяване, но Киеза се справи и дори успя да елиминира противников играч, преди да нанесе неспасяем удар към вратата на Австрия - 1:0!

В 105-ата минута Лоренцо Инсинье изпълни много коварен пряк свободен удар, който принуди вратаря на Австрия да избива в корнер. Секунди по-късно Италия удвои преднината си. Киеза овладя топката в наказателното поле, но загуби баланс и падна на земята. Все пак успя някак да подаде към Матео Песина, който успя да стреля към вратата и да вкара - 2:0!

След почивката Луис Шауб отправи страховит снаряд към вратата на Италия, но Джанлуиджи Донарума показа страхотен рефлекс и изби топката с една ръка. В 111' Марсел Забицер стигна до подаване в наказателното поле и успя да нанесе удар от непосредствена близост до вратата, но твърде неточно. 

Три минути по-късно Австрия върна едно попадение. Шауб центрира от корнер към близката греда, където Саша Калайджич засече с глава от малък ъгъл, за да прати топката в близкия ъгъл на вратата на Донарума, който не бе добре позициониран - 2:1!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Италия показа отлична форма като спечели и трите си мача в груповата фаза и не срещна трудности с Турция, Уелс и Швейцария. Тимът не само спечели последните си 10 мача, но и не допусна нито един гол във вратата си. За сметка на това "скуадрата" наниза цели 28 гола, което е повече от добра резултатност.

Австрия показваше колеблива форма преди Евро 2020 като в последните си 5 мача преди шампионата имаше само една победа, и то срещу скромния отбор на Фариорските острови. Успехът над Северна Македония обаче вдъхна кураж на момчетата на Франко Фода и те спечелиха и срещата с Украйна, като загубиха с 0:2 от фаворита в групата Нидерландия.

За Италия контузен е Алесандро Флоренци, докато Джорджо Киелини е под въпрос за двубоя. За Австрия единственият отсъстващ е Валентино Лазаро, който има мускулна травма и ще пропусна 1/8-финалния мач. Момчетата на Роберто Манчини са в победна серия от 13 мача и ако стигнат до полуфинал, ще бъдат рекордьори по най-дълга победна серия на европейски първенства.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Ачерби, Бонучи, Ди Лоренцо, Спинацола, Верати, Жоржиньо, Барела, Берарди, Инсинье, Имобиле

Австрия: Бахман, Алаба, Драгович, Хинтерегер, Шлагер, Лайнер, Лаймер, Баумгартнер, Грилич, Забицер, Арнаутович

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МАЧА ИТАЛИЯ - АВСТРИЯ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички