Скандалът във ФИФА се разраства, Жером Валке също е замесен


Скандалът във ФИФА се разраства, Жером Валке също е замесен
Снимка: Getty Images/Guliver

1258 0

Корупционният скандал във ФИФА се разраства все повече. Оказа се, че сред замесените е и генералният секретар на международната централа Жером Валке, информира първо „New York Times”. Според американската прокуратура Валке е превел 10 млн. долара на Джак Уорнър, за да бъде избран ЮАР за докамин на Световното първенство по футбол през 2010 г.

Появи се и официално писмо от страна на футболната федерация в ЮАР, което е адресирано до Валке. В него е посочено, че парите трябва да бъдат прехвърлени по програма, изпълнявана от Уорнър. Той бе сред деветимата задържани от полицията през миналата седмица.

Смята се, че именно тези пари са доказателство, че Уорнър в взел подкуп, за да помогне на ЮАР да вземе домакинството на Мондиала. Възможно е обаче той да не е знаел, че въпросната сума се явява като подкуп, твърди още изданието.

Според “New York Times” франзуцинът е написал имейл до вестника, в който обяснява, че той не е разрешил плащането и е нямал възможността да го направи. „Ройтерс” пък твърди, че говорител на ФИФА е заявил пред агенцията, че плащането е разрешено от Хулио Грондона, който е тогавашния президент на финансовата комисия.

Валке е много близък със Сеп Блатер и е вторият след него човек във ФИФА. Той трябваше да бъде гост на откриването на световното първенство за жени в Канада, но посещението му е отменено.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички